Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USAFoto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
 Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: FAZRY ISMAIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: FAZRY ISMAIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FAZRY ISMAIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Shaun Whites kaxiga utspel inför OS-finalen

Publicerad

PYEONGCHANG. Shaun White hyllades likt en rockstjärna efter kvalet i halfpipe.

Snowboardstjärnan fick hela 98.50 poäng och är nu stor favorit inför onsdagens final. 

– De unga killarnas prestation eldade upp mig, så jag ville visa att jag har gjort detta hela livet, säger Shaun White.

Med vrålande fans och handskrivna skyltar tog ett helt folkhav emot Shaun White efter tisdagens kval. Den 31-åriga snowboardstjärnan hyllades som en rockstjärna efter sitt andra åk. 

Inte konstigt det. 

I tuff konkurrens vann han kvalet i halfpipe med 98,50 poäng före den australiska tvåan Scotty James, 96,75 och det japanska underbarnet Ayuma Hirano, vars bästa åk gav en utdelning på 95.25. 

– Jag visste jag att jag hade det i mig. De unga killarnas prestation eldade upp mig så jag ville visa att jag har gjort detta hela livet och ska sätta ned det här, säger Shaun White. 

Kände nervositet

Superstjärnan, som blivit en ikon för sin sport, satsade högt och rent. Efteråt var White nöjd med sina två åk men framför allt lättad:

– Ärligt talat handlade dagen bara om att nå final. Det första åket var jag fylld av adrenalin och faktiskt lite nervös. Man har byggt upp OS så mycket så man nästan glömmer att man måste kvala för att nå final. Så jag blev exalterad över att sätta ned det första åket vilket tog bort pressen. Sedan såg jag alla göra bra åk, vilket gjorde att jag fick steppa upp i det andra, säger White. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

 

Det råder ingen tvekan om att Shaun White är på jakt efter revansch. Medaljmissen i Sotji har stört honom de senaste fyra åren. 

– Jag har känt det natt som dag, fysiskt och psykiskt från Sotji, och jag tycker det var lite det som sken igenom i dag. Och jag tror jag definitivt att högt och rent är vad domarna vill se i finalen, så jag planerar att göra det där också. 

Hirano farlig utmanare

19-åringen Ayuma Hirano var imponerad av barndomsidolen. Samtidigt menar han att han har mer att ge i finalen:

– Jag och Shaun White har en liknande nivå, jag vet vad han gör och han vet vilka trick jag gör. Jag gjorde inte mina bästa åk i dag, för jag sparar det bästa till finalen, säger Hirano. 

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag