Anja Pärson och Jessica Almenäs leder "OS-kväll" Foto: SVEN LINDWALLAnja Pärson och Jessica Almenäs leder "OS-kväll" Foto: SVEN LINDWALL
Anja Pärson och Jessica Almenäs leder "OS-kväll" Foto: SVEN LINDWALL
Peter Forsberg imponerar på Mats Olsson. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNPeter Forsberg imponerar på Mats Olsson. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Peter Forsberg imponerar på Mats Olsson.  Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Såg henne lura döden - kapabel till vad som helst

Publicerad

Jessica Almenäs och Anja Pärson.

17 kvällar i rad i tv.

Det kan vara den mest krävande grenen i OS, speciellt som de sitter i Sydkorea-studion mitt i natten, lokal tid.

Med tanke på hur mycket pengar, hur många människor och hur mycket ny teknik som Discovery satsat på vinter-OS visade sig ”OS-kväll med Jessica & Anja” i premiären vara ett väldigt traditionellt magasinprogram med gäster och reportage, lite duktigt, lite ordentligt och… lite tråkigt.

Det sprakade inte om premiären, men det är med den här typen av program som det är med en fars på teatern, ju mer man spelar desto bättre och samspelt blir allting.

Och eftersom detta är ett OS under två veckor kommer allting att bli lättare för Jessica och Anja.

***

När jag jobbade med stora mästerskap andades jag alltid ut när tävlingarna började för då slapp vi hitta på mer eller mindre krystade och konstruerade vinklar, med resultat att luta sig mot kom vinklarna automatiskt.

Inget är nånsin ett självspelande piano, men med tävlingar och resultat – och det gäller både svenska framgångar och eventuella misslyckanden – blir allting så mycket enklare.

Man såg det i går i intervjuerna med de svenskar som tävlat i puckelpist.

Med tanke på tidsskillnaden, Sydkorea är åtta timmar före Sverige, kan vissa tävlingar vara svåra att följa och då är ett magasinprogram varje kväll på bästa sändningstid perfekt.

***

Jessica Almenäs är rutinerad och har gjort många och stora direktsändningar och Anja Pärson har jag sett lura döden i Vancouver och tror hon är kapabel till vad som helst så förutsättningarna är utmärkta även om det dröjde ett tag innan Anja Pärson slappnade av.

Har man Anja i studion ska man utnyttja hennes erfarenhet. 

Hon är en av våra största idrottare och får hon bara chansen har hon mycket att berätta med många insikter om saker och känslor som vi vanliga dödliga varken känner till eller ens begriper.

Hon släppte loss i Frukostpanelen, med Patrick Ekwall och Robin Bryntesson, och man behöver den lättsamheten eftersom OS i sig är ett förbannat högtidligt och näsan-i-luften-arrangemang.

****

Det var imponerande att modemänniskan Frida Fahrman och Lennart Ekdal satt i studion trots att de egentligen befann sig i Stockholm. Det var en sorts hologram som Justin Timberlake hade med Prince i Super Bowl.

Jag är superallergisk mot inslag där en reporter ska testa olika idrottsgrenar, men är det nån som ska klara det är det Isabel Boltenstern vars entusiasm både är svår att värja sig mot och dessutom är på riktigt. Den sortens nyfikenhet kan man inte bluffa.

Bäst gillade jag som så ofta – nästan alltid – Peter Forsberg.

I all olympisk högtidlighet är det befriande med ”Foppas” lätt nonchalanta stil.

När de pratade om OS-invigningar, och hur fantastiska de är, avslöjade ”Foppa” att inför OS i Lillehammer var det så kallt och tråkigt i kön in till arenan att han gick hem och la sig.

Så högtidligt var det.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag