Joshua Cooper Ramo sparkas. Foto: PBSJoshua Cooper Ramo sparkas. Foto: PBS
Joshua Cooper Ramo sparkas. Foto: PBS
Joshua Cooper Ramo sparkas. Foto: YoutubeJoshua Cooper Ramo sparkas. Foto: Youtube
Joshua Cooper Ramo sparkas. Foto: Youtube

Profilen sparkas – efter orden i tv

Publicerad

Joshua Cooper Ramo blev utskälld för en kommentar under tv-sändningarna från invigningen av OS i Pyeongchang.

Nu har han blivit sparkad av tv-jätten NBC.

– Vi förstår att folk blev förolämpade och vi ber om ursäkt, säger ankaret Carolyn Manno enligt New York Post.  

Den japanska koloniseringen av Korea är fortfarande ett öppet sår för koreanerna. Ockupationen varade mellan 1910 och 1945 och fick bland annat som resultat att hundratusentals koreanska kvinnor användes som sexslavar vigda åt japanska män. 

Det var därför många koreaner reagerade starkt på NBC-kommentatorn Joshua Cooper Ramos ord under invigningen av OS i Pyeongchang.

Sparkas efter OS-skandalen

– Alla koreaner tycker att Japan är en kulturell, teknologisk och ekonomisk förebild som har varit jätteviktig i deras förvandling, sa Cooper Ramo. 

Kommentaren uppfattas som att den slätade över decennier av kolonialt förtryck, och NBC valde att sparka Cooper Ramo.

– Tanken var att han skulle göra mer för OS under OS. Det går inte längre, säger en NBC-talesperson enligt New York Post.  

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

"Vill be om ursäkt"

Som ytterligare krishantering fick NBC:s nyhetsankare Carolyn Manno läsa upp en officiell ursäkt i direktsändning.

– Vi förstår att det koreanska folket blev förolämpade av det han sa och vi ber om ursäkt, säger Manno. 

"Vi ville snabbt be om ursäkt både skriftligen och i tv för en kommentar som fälldes av en av våra anställda under fredagens invigningsceremoni", skriver NBC i ett officiellt uttalande. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag