Pernilla Wiberg i SVT. Foto: EMIL NORDINPernilla Wiberg i SVT. Foto: EMIL NORDIN
Pernilla Wiberg i SVT. Foto: EMIL NORDIN
Pernilla Wiberg. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNPernilla Wiberg. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pernilla Wiberg. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andre Pops, Magdalena Forsberg, Mathias Fredriksson och Pernilla Wiberg i Vinterstudion. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅNAndre Pops, Magdalena Forsberg, Mathias Fredriksson och Pernilla Wiberg i Vinterstudion. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Andre Pops, Magdalena Forsberg, Mathias Fredriksson och Pernilla Wiberg i Vinterstudion. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Pernilla Wiberg om hårda sexförbudet

Publicerad

Det svenska alpinlandslaget skyr inga medel för att ta medaljer i OS. 

Matts Olsson förbjöd sig själv från att ha sex i ett helt år för att maximera sin fysiska förmåga. 

– Det kanske betyder något för hans prestation, säger SVT-experten Pernilla Wiberg. 

Det var forne landslagsåkaren Jens Byggmark som först berättade sanningen om Matts Olssons säregna uppladdning. I landslagskretsar går Olsson under smeknamnet "Guldmunken". 

– Han praktiserade avhållsamhet i ett helt år. Två gånger, sa Byggmark i dokumentärserien "In focus".  

LÄS MER: Alpint under OS – program med tider och datum.

Wiberg om sexförbudet

– Man fokuserar på skidåkningen. Det är inte ett jobb som tar all din tid. Mentalt tar det mycket tid. Man har inte mycket semester. Det är där det kommer in, guldmunken, sa Olsson. 

Men Olssons drag är inte standard inom alpinvärlden. Alpinlegendaren Pernilla Wiberg, som är expert i SVT, använde sig själv aldrig av avhållsamhet som uppladdning. 

– Jag tror att det han sa gäller för den manliga sidan. Jag tror inte att det är samma sak för kvinnliga idrottare. Det kanske betyder något för hans prestation, säger Wiberg. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

"Första gången det blir offentligt"

Enligt Wiberg var avhållsamhet inget som diskuterades öppet bland utövarna när hon var aktiv. 

– Det är första gången jag hör någon säga det offentligt, säger hon. 

Olsson är ett av svenska alpinlandslagets största medaljhopp. Hans största triumf under säsongen är en förstaplats i parallellstorslalomen i världscupstävlingarna i Alta Badia. Han kommer dock från en lång period av motgångar. Olsson var borta hela säsongen 2015–2016 på grund av en korsbandsskada. Smärtorna överlevde in på nästa säsong och i somras tvingades han till en ny operation.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag