Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

OS-stjärnornas sorg: ”En hemsk händelse”

Noahl Welch, backstjärna Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jim Johannson, fd general manager i USA Hockey Foto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

PYEONGCHANG. De har tränat sex gånger tillsammans inför OS och kallas för doldisar.

Nu vill USA:s hockeystjärnor skapa ett nytt mirakel – och spelar för att hedra mannen som gav dem biljetten till OS.

– Det är en sådan hemsk händelse. Men ibland kan en tragedi föra en grupp samman, säger Ryan Gunderson till SportExpressen.

Tre veckor har gått – men det amerikanska hockeylandslaget sörjer fortfarande.

Mannen som ansvarat för att göra USA:s landslag slagkraftigt till OS i Pyeongchang, general managern Jim Johannson, hittades plötsligt död i sitt hem i Colorado Springs en söndagsmorgon.

Samtliga NHL-klubbar och ligans stora stjärnor sörjde och hedrade den omtyckte 53-åringen. Bara några veckor tidigare hade Johannson ringt runt till alla amerikanska spelare som hade blivit uttagna till OS och lämnat glädjebeskedet.

– Jag glömmer aldrig när han ringde mig. Jag fick en blackout precis när han sa att han jag hade blivit uttagen. Men innan dess pratade vi länge. Han berömde mig som spelare och berättade hur mycket han trodde att jag skulle tillföra laget, säger Ryan Gunderson.

SportExpressen träffar Brynässtjärnan inför OS-premiären mot Slovenien i Sydkorea, strax efter en pressträff där lagkaptenen Brian Gionta skojade friskt om sin ålder på 39 år ("jag skulle kunna vara pappa till halva laget") och huvudtränaren Tony Granato berättade hur mycket italiensk mat hade ätit på hotellet. 

"Väldigt tuff tid för oss"

Det må vara en lättsam stämning långa stunder - men spelarna räds inte heller att prata om elefanten i rummet.

– Jim är med oss fortfarande. Och han kommer att vara med oss hela vägen i den här turneringen. Det har varit en väldigt tuff tid för alla oss. Men jag vet hur enormt mycket han trodde på oss. Vi kommer att spela för att göra honom så stolt som möjligt, säger Tony Granato.

Det är på många sätt ett brokigt lag som den NHL-meriterade Granato ska svetsa samman. Lagkaptenen Brian Gionta sticker ut med sin Stanley Cup-titel från 2003 men annars består laget till majoriteten av landslagsdebutanter.

Sju spelare kommer från AHL, fem från den schweiziska ligan, fem från KHL – och så Ryan Gunderson, Noah Welch och Chad Billins från SHL. I USA kallas de lite syrligt för "doldisar". Men likväl kan de stora, amerikanska medierna inte undvika att dra paralleller till året 1980, då USA sensationellt slog Sovjetunionen i Lake Placid-OS och "Miracle on Ice" blev en av amerikansk idrottshistorias mest stolta ögonblick. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

USA sörjer Jim Johannson

Det finns bara ett stort problem den här gången. Tony Granatos lag har endast gjort sex träningspass tillsammans inför premiären mot Slovenien.

– Därför är extra viktigt för oss att vara tillsammans mycket nu, både på och utanför isen för att vara redo, säger Växjö-backen Noah Welch.

Det måste ju påverka er att få så här kort tid tillsammans?

– Såklart, ju mer man spelar tillsammans desto bättre blir man. De andra lagen kommer ha en fördel där. Men de förutsättningarna vet vi om. I en sådan här turnering som OS så måste vi bara gå ut och spela. Sen vill jag tro att ju längre vi går, desto mer kommer laget att växa samman.

Vad har ni kunnat göra för att förbereda er?

– Våra tränare tittat mycket på videoklipp och utbytt erfarenheter med oss. Vi började den processen vid årsskiftet och har lärt oss mycket om varandra utan att kunna träffas regelbundet. Nu handlar det om att börja kommunicera på isen också. 

Ryan Gunderson är inne på samma spår.

– Det kommer behövas mycket kommunikation, både på och utanför isen. Det handlar nog framför allt om att prata i omklädningsrummet för att lära känna varandra ännu bättre, säger han.

– Vi är ett snabbt lag. Den svenska ligan är snabb men när jag kom hit fick jag en känsla av att killarna flyger fram, fortsätter han.

Hyllningen till Rasmus Dahlin

USA har Slovenien, Slovakien och OAR (Ryssland) i sin grupp. Därefter kan man komma att ställas mot Tre Kronor i slutspelet. 

– Det vore fantastiskt kul, säger Welch.

Och hur slår man Tre Kronor?

– Det är svensk hockey, du vet. De är väldigt starka defensivt. Alla är bra skridskoåkare, även de största killarna. Visst har de kvaliteer framåt men framför allt är de svåra göra mål på. Det är den svenska stilen. SHL är en väldigt defensiv liga.

Hur skulle ni hantera Rasmus Dahlin?

– Det är en fantastisk stor talang som vi kommer se på tv i många år framöver. Men jag kan ju inte avslöja något för då ger du det till deras lag. Vi får se. Men han är på vår radar och om vi möts så kommer vi att ha våra knep.

De kanadensiska spelarna psykade honom med ord som "akta dig" i måndags.

– Verkligen? Det där är inget man behöver hålla på med. Kanske i NHL där man kan slåss. Men folk är inte här för att slåss. Alla som håller på med sådant där på isen är… Nej, det är inte bra, säger Welch

Ryan Gunderson:

– Han är svårfångad där ute. Han är en sådan där spelare som är svår läsa. Man vet inte om han kommer gå vänster eller höger eller stanna upp när han kommer i full fart med pucken. Det gör honom väldigt speciell.

– Jag är ingen stor trash talker. Man vet att de som håller på med sådant gör det för att få en reaktion. Och det är klart att kan vara en sak som kan påverka en ung spelare som Rasmus, fortsätter han.

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

"Vi saknar honom mycket"

Intill Gunderson står NBC Olympics och pratar med Bryan Gionta. Lagkaptenen har precis lovordat Jim Johannson för tredje intervjun i rad, men det verkar inte bekomma honom.

Mästerskapsdebutanten Ryan Gunderson lärde visserligen aldrig känna general managern personligen men har verkar ändå förstå vad 53-åringen har betytt för amerikansk ishockey.

– Det var lite av en déjà vu att höra alla andra prata om Jim uppe på presspodiet. Han gav oss alla en speciell chans och jag kommer aldrig att kunna tacka honom nog för det. Vi spelar för att hedra honom och bär det som en ledstjärna här. Vi saknar honom väldigt mycket.

Det verkar nästan som att ni spelar för en större sak än hockey här i OS.

– Så är det. Det är en sådan hemsk sak – det finns ingenting positivt alls med det som har hänt. Men vi kommer försöka använda det på vår väg framåt. Ibland kan en tragedi föra folk samman.

 

LÄS MER: Alla tv-tider i dag, onsdag 14 februari 

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Väderkaoset i OS – parken evakueras 

LÄS MER: Fylleskandal skakar Norge – ledare skickas hem 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!