OS-stjärnan räddade 90 hundar från slakt

Foto: INSTAGRAM
Foto: INSTAGRAM

Gus Kenworthy äcklades av Sydkoreas hundköttsindustri.

Då tog OS-profilen saken i egna händer – och räddade 90 hundar från att bli slaktade. 

Förra månaden kunde SportExpressen berätta om den magstarka verkligheten i den sydkoreanska hundköttsindustrin. I hela landet finns över 17000 gårdar som varje år föder upp över 2,5 miljoner hundar, och många vittnesmål pekar på att slaktdjuren blir plågade och torterade och förvaras i extremt trånga utrymmen. 

Räddade hundar åt sig själv

Hundköttsindustrin blev föga förvånande en stor snackis under OS i Pyeongchang. Freestyleåkaren Gus Kenworthy har varit en av de mest vokala motståndarna till djurplågeriet – och nu har han tagit steget från ord till handling.

Kenworthy har enligt amerikanska medier räddat sammanlagt 90 hundar från fångenskap under sin vistelse i Sydkorea. Samtliga hundar ska nu fraktas till Nordamerika där de ska få nya hem. En hund ska Kenworthy behålla för egen del. 

"Det är inte min plats att pracka på folket här västerländska värderingar. Men de här djuren behandlas på ett fullständigt omänskligt sätt och kulturen ska aldrig få funka som en ursäkt för grymhet", skriver Kenworthy på Instagram. 

Tar hund åt sig själv

Kenworthys hund har fått namnet Beemo.

"Men det finns fortfarande miljoner hundar här som fortfarande behöver hjälp. Jag hoppas att det här kan dra uppmärksamhet till det omänskliga i hundköttsindustrin och det allmänna hundplågeriet, som även finns hemma i USA där miljoner hundar är i behov av kärleksfulla hem", skriver Kenworthy.