Pita Taufatofua. Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNPita Taufatofua. Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Pita Taufatofua. Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Pita Taufatofua. Foto: SVEN LINDWALLPita Taufatofua. Foto: SVEN LINDWALL
Pita Taufatofua. Foto: SVEN LINDWALL
Pita Taufatofua. Foto: SVEN LINDWALLPita Taufatofua. Foto: SVEN LINDWALL
Pita Taufatofua. Foto: SVEN LINDWALL
Petter Northug. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNPetter Northug. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Petter Northug. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

OS-profilens svar till Petter Northug

Publicerad

PYEONGCHANG. Petter Northug dömde ut Pita Taufatofua. 

Nu svarar Tongas barbröstade fanbärare på kritiken.

– Han sa att jag såg bättre ut inoljad än vad jag gjorde på skidor, säger Pita Taufatofua 

Petter Northug är van vid att vara skidsportens mest omskrivna namn. Men i OS i Pyeongchang - dit norrmannen inte kvalificerade sig - har Tongas barbröstade fanbärare tagit över uppmärksamheten. 

Pita Taufatofua deltog redan i OS i Rio de Janeiro 2016. Då var grenen taekwondo. Nu har han bytt till längdskidor. Och precis som under invigningsceremonin i Rio de Janeiro gick han in i Pyongchangs olympiastadion i inoljad bar överkropp.
Längdskidåkaren från Tonga  tävlar i 15 kilometer fristil, trots att han bara har 12 veckors träning på snö. 

– Men tar mitt lopp en vecka har jag 13 veckor på snö, säger han och skrattar. 

Du tävlar i OS. Men Petter Northug platsar inte. Hur får det dig att känna dig? Det måste kännas helt osannolikt?

– Ja. Han sa några intressanta saker om mig offentligt förra året. Han sa att jag såg bättre ut inoljad än vad jag gjorde på skidor. Det sa han offentligt. Vi hade inte ens träffats. Han är en legend i sporten. Men han kvalade in till OS den här gången. Jag hade hoppats få träffa honom här och snacka lite. Men han kvalade inte in, säger han och ler.

Uppmaningen till Calle Halfvarsson

Vad säger du om hans landsman Johannes Hösflot Kläbos teknik med löparsteg upp för backarna?

– Min teknik är att stanna och vila i backarna så jag tror inte jag är rätt man att uttala mig om hans teknik, säger han och skrattar.

Han har tittar på de första loppen och har koll på Calle Halvarssons svaga start på OS.  Pita Taufatofua, som vet hur livet i botten av resultatlistan ser ut, tröstar kollegan. Han tycker att svenska experter och tv-tittare ska sluta klaga. 

– Bara det faktum att han är här är otroligt. Alla som tittar inser inte hur svårt det är att vara en idrottare. Du sätts på en piedestal. Du utsätts för kritik offentligt. Alla utgår från att du ska vinna guld, men alla länder utgår från samma sak om sina åkare. Bara att han är här och gör sitt bästa är tillräckligt. Sverige borde vara så stolt över det. 

LÄS MER: Alla tv-tider i dag, onsdag 14 februari 

– Mitt råd är att bara göra sitt bästa. Om han får guld, fantastiskt. Om han får silver eller brons, fantastiskt, Om han kommer fyra eller skidar in tillsammans med mig bland de sista åkarna, fantastiskt. Njut bara av att få tävla i OS.
Men om Halvarsson kan stå upp när han går i mål har han inte gett tillräckligt, enligt Taufatofua. 

– När jag tävlar ger jag mitt allt. Jag har inget kvar. När jag går i mål står jag inte och poserar för bilder, När jag går i mål så ligger jag på marken och undrar var jag är någonsin.

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

”Det fina humöret höll mig varm”

Pita Taufatofua bytte sport och kvalade in till OS för att inspirera andra, främst barn i Tonga, om att allt är möjligt. Han hoppas att det får barn i Polynesien att börja åka rullskidor och att det senare ger medaljhopp. Han har redan fått massor av meddelande från barn på sociala medier. 

– Jag har fått ett meddelande i morse från en kille som sa att han skulle åka skidor för Brittiska Jungfruöarna 2022. Och en mamma hörde av sig och berättade att hennes dotter har dubbelt medborgarskap, men på grund av mig har hon bestämt sig för att tävla för Tonga om hon någonsin når ett OS. Sådana meddelanden är min guldmedalj. 

Vad är ditt mål i fredagens lopp?

– I teakwondo var mitt mål att vinna för där hade jag tävlat i grenen i 20 år. Här är mitt mål att inte åka in i ett träd och att orka 15 kilometer. 

Blir det fler OS?

– Jag kanske satsar på att nå nästa OS i något som ligger närmare mig och där jag kommer ifrån, kanske någon slags vattensport. Men det kan också bli att jag satsar på att bli den första 90-åringen i ett OS. 

Till sist, hur kallt var det att gå barbröstad och inoljad i minusgraderna och blåsten under öppningsceremonin. 

– Det var inte det minsta kallt. Jag trodde att det skulle vara kallt, men alla människors fina humör höll mig varm. 

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Väderkaoset i OS – parken evakueras 

LÄS MER: Fylleskandal skakar Norge – ledare skickas hem 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag