Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

OS-hjältarna tvingades låna pengar av familjen

Svenska curlinglaget med sina OS-guld efter segern i finalen mot Sydkorea. Foto: / SVEN LINDWALL
Svenska curlinglaget med sina OS-guld efter segern i finalen mot Sydkorea. Foto: / SVEN LINDWALL
Svenskorna under OS-finalen mot Sydkorea. Foto: / SVEN LINDWALL

PYEONGCHANG. Trots ett sensationellt OS-guld väntar nu en svår, ekonomisk verklighet för Lag Hasselborg.

Lagets finansiella stöd från SOK försvinner – och det råder frågetecken om och hur satsningen framöver ska bedrivas.

– Det är väldigt tufft, säger Sara McManus.

– Om man sätter sig i en offerroll, då är det kört, säger landslagstränaren Peja Lindholm.

Lag Anna Hasselborg bildades under våren 2015 då skippern värvade över Sara McManus och Sofia Mabergs till sitt lag, där hon redan hade Agnes Knochenhauer.

Då var den ekonomiska verkligheten tuff: laget tvingades låna pengar från sina familjer för att kunna satsa och försöka ta den lilla chansen som fanns att nå OS 2018.

Historien därefter är ganska otrolig.

I sin första världscuptävling fick laget precis tillräckligt med poäng för att klättra till 15:e plats på världsrankingen och komma med – som sista lag – till en grand slam-tävling i Kanada. Där gick laget till semifinal, och sedan dess har man fortsatt kunna spela de penningstinna grand slam-tävlingarna i Kanada (ca 250 000 kronor i förstapris) tack vare sin världsranking.

LÄS MER: Sveriges alla medaljer under OS 2018 i Pyeongchang

Tvingades låna pengar – av sina familjer

Parallellt har tjejerna arbetat med deltids- eller heltidsjobb för att kunna leva. Men efter att man kvalat in till OS har man fått ekonomiskt stöd sedan i somras av Sveriges olympiska kommitté (SOK), och inte behövt arbeta.

– Vi har haft privilegiet att få vår budget betald av SOK sedan i somras. Det gjorde att vi kunde maxa vår säsong och åka på allt vi kände att vi behövde åka på för att göra den här säsongen. Det har varit fullständigt magiskt. Vi har inte behövt tumma på någonting, säger Sara McManus.

Stödet hjälpte laget hela vägen till ett OS-guld. Men nu, efter OS, så väntar den tuffa, ekonomiska verkligheten igen. 

Peja Lindhilm: "Då är det kört"

SOK-stödet försvinner och tjejerna kommer att behöva se över alla kostnader i sitt lag för att se om och hur de kommer kunna satsa vidare.

– SOK har varit med och lagt ett stort stöd, men nu har inte de någon budget att hjälpa till i den utsträckningen. Och det, som förbundskapten, är en stor, stor fara, säger Peja Lindholm.

– Vi får väl se vad som händer och sker. De stora förlorarna är de som ser sig själva som offer. Och jag vägrar se oss som offer. Vi får hitta andra sätt helt enkelt. De som vill något kommer att lyckas. Men om man sätter man sig i en offerroll, då är det kört, fortsätter han.

"Kommer behöva lyfta frågan"

Tränaren Maria Prytz, som var med i Lag Sigfridsson i Sotji-OS, menar att det råder frågetecken om hur satsningen kommer se ut.

– Det är ingen som vet exakt hur det blir nu, säger hon.

– Förbundet jobbar med att försöka hitta sponsorer och lösningar med samarbetspartners. Vi kommer att behöva lyfta frågan för oss själva nu om hur vi ska lösa framtiden och finansiera den. Det krävs en hel del pengar för att kunna satsa på heltid, fortsätter hon.

Finns det risk att någon tränartjänst försvinner?

– Vi får helt enkelt fundera igenom hur vi ska finansiera kommande satsningar. Men det ska förhoppningsvis inte hindra oss från att satsa vidare.

"Det är tufft"

Sara McManus hoppas att OS-guldet kan hjälpa dem att hitta vägar framåt efter att SOK-stödet försvinner.

– Vi har inga resurser omkring oss utan gör i princip allting själva. Och nu kommer vi att behöva förlita oss helt och hållet på sponsorer. Det är tufft, säger hon. 

– Vi måste försöka rida på den här vågen och dra i alla våra kontakter som vi har. Men nu vet svenska folket förhoppningsvis lite mer vilka vi är som lag och personer. Vi behöver säkra upp det här inför nästa säsong.