Sverige förlorade mot Schweiz. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNSverige förlorade mot Schweiz. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Sverige förlorade mot Schweiz. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Förbundskapten Leif Boork. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFörbundskapten Leif Boork. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Förbundskapten Leif Boork. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Onödigt – det är på gränsen till pinsamt

Publicerad

GANGNEUNG. Ännu en onödig förlust mot Schweiz och nu tvingas Damkronorna sannolikt möta Finland i kvartsfinal.

Värst av allt var att Sverige inte lyckades spela sin bästa hockey.

Damkronorna var sämst när det gällde, precis som i bronsmatchen i Sotji.

Efter segrar mot Korea och Japan tidigare i turneringen var det ett svenskt lag med ganska gott självförtroende som mötte Schweiz i sista gruppspelsmatchen.

En viktig match för positionerna inför slutspelet, där Sverige helst hade velat slippa möta Finland, som dominerat kraftigt mot Sverige de senaste åren.

Nu blir det troligen så ändå.

Helt i onödan.

För det finns bara två spelare i detta lag som kan säga att de verkligen spelade sin bästa hockey i en här viktiga matchen.

Målvakten Sara Grahn, så lugn och säker i sitt målvaktsspel. Bra spelförståelse och blixtsnabb reaktionsförmåga.

Anna Borgqvist, har en matchvinnande kombination av smartness och energi och det var en självklart att hon skulle göra mål i matchen.

Resten?

 Ingen kan återvända till OS-byn, se sig själva i spegeln och säga:

- Jag gjorde det bästa jag kunde.

Och då är det så långt ifrån en hedersam förlust det går att komma.

Då det på gränsen till pinsamt.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

 

Spelarna själva kommer gräma sig länge över den här förlusten och jag blev påmind om bronsmatchen i Sotji för fyra år sedan då Sverige gav bort ett givet brons i sista perioden.

Damkronornas oförmåga att ta kloka beslut under press, sätta press på motståndarnas puckhållaren och att inte kunna gå hårdare på mål - det gjorde att Schweiz fick ett spelövertag och ett mentalt övertag.

Det goda svenska självförtroendet försvann hos de flesta av spelarna.

Särskilt i andra perioden dominerade Schweiz fullständigt.

Sverige saknade beslutsamhet, energi, fantasi och fräckhet.

Det enda Sverige gjorde "bättre" än Schweiz var att spela fult och ta dumma utvisningar.

Jag kan gilla hur Hanna Olsson flera gånger "ställer sig i vägen" för motståndare och Johanna Fällman dela ut en bra tackling.

Men när någon blir "Kronwalled" i damhockey är det en solklar utvisning.

Sverige skapade lite tryck i slutet av matchen.

Det var så dags då.

3-1 hade varit mer rättvist än en kvittering.

Förutom spelövertag, fler skott på mål och väldigt många färre utvisningsminuter hade Schweiz flera spelare som älskade läget att spela hockey på den största scenen i ett OS.

Sådana har Finland också.

Ett helt lag.

Som inget hellre vill än krossa Sverige.

Vilket också kommer hända om inte detta svenska lag skärper sig avsevärt och spelar sin absolut bästa hockey i nästa match.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag