Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är det SVT? Svårt att ta det seriöst”

Åge Skinstad.Foto: ROBBAN ANDERSSON
Flera åkare pekas i dokumentären ut för misstänkt höga blodvärden. Vilka det rör sig om framkommer dock inte.Foto: NILS PETTER NILSSON

SVT-programmet Uppdrag granskning har lagt fram uppgifter som pekar på att norska längdskidåkare kan ha varit dopade.

Men norske ex-basen Åge Skinstad ger inte mycket för anklagelserna.  

– Om det är SVT som är källan så har jag svårt att ta det seriöst, säger Skinstad till Bergens Tidende.  

Dagarna före OS har ett dopingavslöjande skakat om längskidåkningen. Bakom avslöjandet står en gemensam, internationell journalistisk insats signerad SVT:s Uppdrag granskning, brittiska Sunday Times, tyska SRD och tjeckiska Republik. De har tillsammans fått tillgång till blodvärden från nära 2000 längdåkare, tester gjorda mellan 2001 och 2010. 

 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum.

"Tar inte SVT seriöst"

Enligt de nya uppgifterna ska en tredjedel av mästerskapsmedaljörerna under den här perioden ha visat på prov på osedvanligt höga blodvärden. SVT har hävdat att norska åkare finns med bland de utpekade. 

Men SVT:s uppgifter får skarpt mothugg från före detta norska längdbasen Åge Skinstad.

– Om det är SVT som är källan så har jag svårt att ta det seriöst. Nu har det som jag förstått flera samarbetspartners, och de är det förhoppningsvis mer seriöst, säger Skinstad till Bergens Tidende.  

"Vi har inget att dölja" 

SVT blev utskällda i Norge för dopingdokumentären "Blodracet", i vilken flera norska skidåkare påstods ha uppvisat misstänkt höga blodvärden. Detta har Skinstad dementerat vid ett flertal tillfällen – och han är fortfarande skeptisk.

– Jag var själv sportchef mellan 2006 och 2010 och jag är inte närheten av att känna mig bekymrad över det som kan komma fram. Vi har inget att dölja. Det är absolut ingenting som inte kan visas upp eller som är tveksamt, säger Skinstad. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.