"Tagit medicin vid nära hälften av medaljerna"

Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner med sina guldmedaljer efter stafetten i OS 2014.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Anna Haag.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är inte bara i Norge som skidåkare använder astmamediciner i oproportionerligt stor utsträckning jämfört med resten av befolkningen.

Enligt SVT har nästan hälften av alla svenska OS-medaljer sedan 1992 vunnits av åkare som nyttjar preparaten. 

Idrottares bruk av astmamediciner är en ständigt återkommande debatt inom längdskidåkningen. Flera norska toppåkare har dispens för att använda astmamedicin, däribland Marit Björgen och Martin Johnsrud Sundby. En ny studie från Danmark pekade på att medicinen ger orättvisa fördelar till användarna och att muskelstyrkan förbättras i samband med intag av ämnet Terbutaline. 

Även inom svensk skidåkning finns det ett utpräglat bruk av astmamediciner. Anna Haag, Calle Halfvarsson, Johan Olsson och Marcus Hellner är några av åkarna som tar eller har tagit preparat som är godkända av antidopingbyrån Wada. 


LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum.

Svenskar använder astmamedicin

Enligt Uppdrag gransknings nya dopingdokumentär har nästan hälften av alla svenska OS-medaljer sedan 1992 vunnits av skidåkare som tagit astmamediciner. 

Men landslagsläkaren Per Andersson insisterar i Uppdrag granskning att ingen svensk åkare har överdoserat astmamedicin. 

– I svenska skidlandslaget har vi gränsvärden som är betydligt under de högsta värdena som är tillåtna för att en åkare ska få tävla eller träna, säger Andersson i programmet. 


LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

"Den är löjligt hög"

Professor Vibeke Backer, som låg bakom den danska studien om astmamedicinens prestationshöjade effekter, tycker dock att Wadas gräns för vad som är tillåtet borde sänkas – dramatiskt. 

– Den var ju löjligt hög. Det har jag aldrig upplevt i det kliniska arbetet. Jag tänker att om man är så sjuk så att man har behov av behandling för akut försämring så kan man inte vinna guld- och silvermedaljer i skidtävlingar, säger hon i Uppdrag granskning.