Foto: SARA BRATELLFoto: SARA BRATELL
 Foto: SARA BRATELL
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYFoto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Norskornas knep – för att sänka Kalla

Publicerad

PYEONGCHANG. I de tre senaste mästerskapen har det slutat med medalj på skiathlon.

Men nu får Charlotte Kalla räkna med tufft motstånd – när de norska damerna gaddar ihop sig för att sänka henne.

– Vi ska ha ett möte för att gå igenom loppet och tänka igenom alla scenarion, säger Marit Björgen.

På Sotji-OS slutade med guld till Marit Björgen i skiathlonen, efter att hon spurtat ifrån Charlotte Kalla på upploppet.

På Falun-VM nöp svenskan bronset efter Therese Johaug.

Och senast på Lahtis-VM blev det ett brons, återigen med norsk seger i form av Björgen.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

 

Men till lördagens OS-premiär kommer Charlotte Kalla kanske starkare än någonsin i klassisk stil, som tidigare varit hennes akilleshäl, och med en seger i vinterns enda världscuptävling i just skiathlon.

– Jag var i väldigt bra slag i december. Men nu är det många som har toppat formen för det här mästerskapet och som kommer vara i bra form på lördag. Samtidigt bär jag med mig bra minnen i bagaget redan inför den här säsongen när det kommer till skiathlon, säger Kalla.

"Vi ska ha ett möte..."

Och av den norska pressträffen att döma väntar ett taktiskt spel. Marit Björgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg och Ragnhild Haga planerar att hjälpa varandra – för att knäcka främsta rivalen Charlotte Kalla.

– Vi ska ha ett möte på fredagskvällen, innan tävlingen. Då ska vi gå igenom loppet och tänka igenom alla scenarion som kan uppstå. De (svenskorna) är fyra tjejer som är starka och Charlotte har haft en bra vinter. Vi ska lägga upp en bra plan och köra efter den, säger Björgen.

 

LÄS MER: Här är hela Sveriges trupp till OS 2018. 

 

Krista Pärmäkosi ville inte släppa några detaljer om sitt taktiska upplägg när SportExpressen träffade henne – men bjöd på en detalj:

– När det är dags för fristil hoppas jag kunna få en lugn start för jag vet att Kalla och norskorna brukar köra väldigt hårt efter skidbytet. Jag behöver vara vaken där, säger hon.

Haag: "Vi kan hjälpas åt"

Anna Haag tror absolut att det kan bli ett taktiskt spel mellan de olika nationerna.

– Jag tror det handlar om att utvärdera våra styrkor och svagheter. Om vi är pigga så kan vi hjälpas åt. Jag kan dra på de partierna som jag är starkare på, Stina kan dra på de partier som hon är starkare på och så vidare. Då håller vi farten hög, och det är tanken att vi ska göra.

Krista Pärmäkoski menar att Kalla planerar att rycka hårt efter skidbytet?

– Jag tror att hon tänker så eftersom Charlotte är så stark i skejt. Men nuförtiden är hon ju lika stark i klassisk stil. Sen är det något speceillt när det går över på skejt och speciellt för Charlotte. Har hon de benen som hade i Ruka så kommer det gå snabbt.

Kalla vill själv inte berätta något om sitt taktiska upplägg för loppet.  

– Den håller jag för mig själv! Nej, men det handlar om att ta kloka beslut längs vägen. Det är en masstart, det är jättesvårt att veta hur det kommer utveckla sig. Det är lättare med ett individuellt lopp, där det är jag mot klockan, säger hon.

Kommer det gå snabbt?

– Jag hoppas att det kommer gå snabbt! Och att jag kommer ha ett klipp i steget. Det är min målbild.

 

Få största OS-nyheterna direkt i Messenger – testa här!

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag