Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norskornas knep – för att sänka Kalla

Foto: SARA BRATELL
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

PYEONGCHANG. I de tre senaste mästerskapen har det slutat med medalj på skiathlon.

Men nu får Charlotte Kalla räkna med tufft motstånd – när de norska damerna gaddar ihop sig för att sänka henne.

– Vi ska ha ett möte för att gå igenom loppet och tänka igenom alla scenarion, säger Marit Björgen.

På Sotji-OS slutade med guld till Marit Björgen i skiathlonen, efter att hon spurtat ifrån Charlotte Kalla på upploppet.

På Falun-VM nöp svenskan bronset efter Therese Johaug.

Och senast på Lahtis-VM blev det ett brons, återigen med norsk seger i form av Björgen.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

 

Men till lördagens OS-premiär kommer Charlotte Kalla kanske starkare än någonsin i klassisk stil, som tidigare varit hennes akilleshäl, och med en seger i vinterns enda världscuptävling i just skiathlon.

– Jag var i väldigt bra slag i december. Men nu är det många som har toppat formen för det här mästerskapet och som kommer vara i bra form på lördag. Samtidigt bär jag med mig bra minnen i bagaget redan inför den här säsongen när det kommer till skiathlon, säger Kalla.

"Vi ska ha ett möte..."

Och av den norska pressträffen att döma väntar ett taktiskt spel. Marit Björgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg och Ragnhild Haga planerar att hjälpa varandra – för att knäcka främsta rivalen Charlotte Kalla.

– Vi ska ha ett möte på fredagskvällen, innan tävlingen. Då ska vi gå igenom loppet och tänka igenom alla scenarion som kan uppstå. De (svenskorna) är fyra tjejer som är starka och Charlotte har haft en bra vinter. Vi ska lägga upp en bra plan och köra efter den, säger Björgen.

 

LÄS MER: Här är hela Sveriges trupp till OS 2018. 

 

Krista Pärmäkosi ville inte släppa några detaljer om sitt taktiska upplägg när SportExpressen träffade henne – men bjöd på en detalj:

– När det är dags för fristil hoppas jag kunna få en lugn start för jag vet att Kalla och norskorna brukar köra väldigt hårt efter skidbytet. Jag behöver vara vaken där, säger hon.

Haag: "Vi kan hjälpas åt"

Anna Haag tror absolut att det kan bli ett taktiskt spel mellan de olika nationerna.

– Jag tror det handlar om att utvärdera våra styrkor och svagheter. Om vi är pigga så kan vi hjälpas åt. Jag kan dra på de partierna som jag är starkare på, Stina kan dra på de partier som hon är starkare på och så vidare. Då håller vi farten hög, och det är tanken att vi ska göra.

Krista Pärmäkoski menar att Kalla planerar att rycka hårt efter skidbytet?

– Jag tror att hon tänker så eftersom Charlotte är så stark i skejt. Men nuförtiden är hon ju lika stark i klassisk stil. Sen är det något speceillt när det går över på skejt och speciellt för Charlotte. Har hon de benen som hade i Ruka så kommer det gå snabbt.

Kalla vill själv inte berätta något om sitt taktiska upplägg för loppet.  

– Den håller jag för mig själv! Nej, men det handlar om att ta kloka beslut längs vägen. Det är en masstart, det är jättesvårt att veta hur det kommer utveckla sig. Det är lättare med ett individuellt lopp, där det är jag mot klockan, säger hon.

Kommer det gå snabbt?

– Jag hoppas att det kommer gå snabbt! Och att jag kommer ha ett klipp i steget. Det är min målbild.

 

Få största OS-nyheterna direkt i Messenger – testa här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!