Calle Halfvarsson har haft ett tungt OS. Foto: SVEN LINDWALLCalle Halfvarsson har haft ett tungt OS. Foto: SVEN LINDWALL
Calle Halfvarsson har haft ett tungt OS. Foto: SVEN LINDWALL
Rickardsson, Hellner och Burman. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNRickardsson, Hellner och Burman. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Rickardsson, Hellner och Burman. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Norge tog en trippel i första distansloppet. Foto: SVEN LINDWALLNorge tog en trippel i första distansloppet. Foto: SVEN LINDWALL
Norge tog en trippel i första distansloppet. Foto: SVEN LINDWALL

Norska teorin – efter Sveriges OS-besked

Publicerad

PYEONGCHANG. I natt skulle Sverige släppt sitt lag till herrarnas 15 kilometer fristil.

Men pressträffen ställdes in.

Den norske krönikören Birger Löfaldi tror att det kan bero på osäkerheten kring Calle Halfvarsson.

– Om man jämför harmonin i den svenska truppen jämfört med den norska truppen så är det en stor skillnad, säger Löfaldi.

Calle Halfvarsson har fått en tung start på OS i Pyeongchang.

Han bröt i skiathlon och slogs ut redan i kvartsfinalen i sprinten – och inför fredagens 15 kilometer fristil är frågan om han kommer finnas med i laget.

Och om han inte startar: Vilka får då chansen för Sverige? Förbundskapten Rikard Grip har bara med sig fyra distansåkare i laget.

Sent besked

I natt skulle vi ha fått svar. Sverige hade kallat till presskonferens för att släppa laget.

Men med kort varsel sköts den upp.

”Pressträffen inför herrarnas 15 kilometer flyttas till torsdag”, skrev presschefen Katarina Medveczky i ett massutskick via sms.

”Samtliga åkare som ska köra loppet kommer finnas tillgängliga för frågor i samband med pressträffen”.

Varför den sköts upp? Det framgick inte.

 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum

"Tyder på osäkerhet"

Birger Löfaldi, krönikör på den norska tidningen Adresseavisen, misstänker att det har att göra med situationen kring Calle Halfvarsson.

– Det här tyder ju på att det är en osäkerhet i den svenska truppen. Troligen kring Calles situation. Han är den som ska dra det tunga lasset för Sverige i OS, men det har inte stämt för honom hittills, säger Löfaldi när SportExpressen träffar honom på Norges presskonferens i Pyeongchang.

Vi har då precis fått träffa det norska laget på distansen: Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund och Finn Hågen Krogh.

– Om man jämför harmonin i den norska herrtruppen med den svenska så tycker jag det är en stor skillnad. Den är bättre i Norge.

Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund.Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Svenska medaljfavoriter?

Norges landslagstränare Tor Arne Hetland tror dock inte att man ska dra för stora växlar av Sveriges beslut att flytta pressträffen.

– Den svenska lagledningen behöver väl lite tid efter sprinten, som var en bra svenskdag. Grubbla lite över laget. Och sen tar de väl ut laget som de menar är allra, allra bäst, säger Hetland.

– Jag tror att det svenska laget har koll på vad de ska göra.

Han tror att både Calle Halfvarsson och Marcus Hellner kan vara med och slåss om medaljerna.

Det tror inte Birger Löfaldi.

– Jag hade nog inte nämnt dem som medaljkandidater på 15 kilometer fristil, utifrån vad de visat hittills. Dessvärre. Jag hade gärna sett svenskarna högre upp i resultatlistan.

 

LÄS MER: Fylleskandal i Norge – ledaren tvingas lämna OS 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag