Charlotte Kalla. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNCharlotte Kalla. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Roar Hjelmeset. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNRoar Hjelmeset. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Roar Hjelmeset. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Norska passningen – till Charlotte Kalla

Publicerad

PYEONGCHANG. Charlotte Kalla krossade Marit Björgen i skitahlonen och tog hem Sveriges första guld.

Men det är inte på tal om något tronskifte, menar norske damtränaren Roar Hjelmeset.

– Då måste Charlotte ta tre OS-guld till, säger han.

Bilderna från lördagens skiathlon i Peyongchang är redan ett stycke svensk idrottshistoria.

Charlotte Kallas ryck från konkurrenterna några kilometer från slutet ställde samtliga i fältet, inklusive den tidigare OS-dominanten Marit Björgen.

Norskan kunde inte svara på Kallas drag och slutade på andra plats, sju sekunder efter svenskan.

"Din tid är över, Marit", skrev Expressens krönikör Tomas Pettersson efter loppet. Förstasidan i norska tidningen VG visade på ett skifte de två konkurrenterna emellan med bilder från Sotji där Björgen var etta och Kalla tvåa tillsammans med det omvända resultatet i Pyeongchang. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

Hjelmeset svarar på utspelet

Men norske damtränaren Roar Hjelmeset håller inte med om att det har skett ett tronskifte mellan Kalla och Björgen – än.

– Charlotte är en värdig arvtagare att ta över tron efter Marit. Men det räcker ju att kolla ett år bakåt i tiden när Marit tog fyra VM-guld i Lahtis och var den störste damåkaren. Om Charlotte klarar av att göra något liknande i det här mästerskapet så kan hon få den titeln, säger Hjelmeset.

Så Charlotte Kalla måste ta fyra OS-guld här i Pyeongchang?

– Hon behöver tre guld till, ja. Då kan man börja kalla henne för skiddrottning.

LÄS MER: Alla tv-tider i dag, onsdag 14 februari 

"Kalla är favorit till nytt guld"

Marit Björgen får chans till revansch på torsdag när damerna kör tio kilometer fristil med individuell start.

Där får hon dock se sig som en underdog, enligt Roar Hjelmeset.

– Just nu är det Charlotte som får ses som favorit, sett till det hon presterat under säsongen på fristil. Jag har inga problem att säga att hon är den som ska ha favoritstämpeln.

37-årige veteranen Marit Björgen gör sitt sista olympiska spel och har sex OS-guld på meritlistan. Sju år yngre Charlotte Kalla har i och med lördagens seger tagit tre OS-guld.

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Väderkaoset i OS – parken evakueras 

LÄS MER: Fylleskandal skakar Norge – ledare skickas hem 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag