Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYAstrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYAstrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Guldhjälten petas: ”Väldigt besviken”

Publicerad

PYEONGCHANG. Norska guldhjälten Astrid Jacobsen petas återigen.

Trots att 31-åringen har tränat för fullt de senaste dagarna får hon inte chansen på 10 km fritt.

– Hon var väldigt besviken, säger tränaren Roar Hjelmeset.

Hon har tagit ett individuellt VM-guld i sprint 2007 och hjälpt det norska landslaget till guld i stafetten de senaste två mästerskapen.

Men nu riskerar Astrid Jacobsen att petas helt och hållet från OS i Pyeongchang. 31-åringen fick inte chansen under lördagens skiathlon, och under tisdagen står det klart att hon petas även från 10 km fritt som avgörs på torsdag.

Marit Björgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg och Ragnhild Haga blir Norges åkare.

– Det har varit en svår laguttagning. Självklart hade det varit spännande att se vad Astrid hade kunnat göra i lördags men så blev det inte. Vi väljer vi att låta de fyra som åkte i lördags få chansen igen, säger tränaren Roar Hjelmeset.

"Väldigt besviken"

Jacobsen fick beskedet tätt inpå tisdagens pressträff. 

– Det är inget roligt besked att ge. Hon blev väldigt besviken. Men hon är lojal, en lagspelare, och stöttar de andra tjejerna samtidigt som hon förbereder sig som reserv, säger han.

Hjelmeset medger också att torsdagens lopp kommer ligga till grund för vilka som får åka i Norges stafettlag, som är nationens största guldchans på hela längdschemat.

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag