Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Normalt i Norge att tro att man är bäst”

Johannes Häsflöt Kläbo har tagit tre OS-guld.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Kaisa Mäkäräinen har misslyckats i OS.
Foto: Petter Arvidsson / BILDBYRŁN
Iivo Niskanen vann femmilen på lördagen.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN

PYEONGCHANG. OS sista dag är kommen.

Och med en tillbakablick på de dryga två veckorna i Pyeongchang så kan de olympiska spelen bara kallas för en norsk supersuccé.

Det efter att nationen har krossat det tidigare medaljrekordet i vinterspelen.

–  Det är normalt i Norge att tro att man är bäst i vintersport och den känslan har nog bara blivit ännu starkare, säger den norska journalisten Eirik Borud.

När Emil Hegle Svendsen körde över mållinjen som tvåa efter Fredrik Lindström i skidskyttestafetten på fredagskvällen i Alpensia Biathlon Centre var det inte bara ett silver som bärgades till Norge. 

Det var också nationens 37:e medalj totalt – vilket är en tangering av USA:s medaljrekord, alla tider, på 37 medaljer från vinter-OS i Vancouver. 

Och på OS nästa sista dag raderade Norge ut USA:s rekord på 37 medaljer - från Vancouver 2010 - när de tog brons i alpina lagtävlingen.

– Folk är överraskade att det går så bra här. Man har höga förväntningar till ett vinter-OS i Norge men inte så höga. Det är en snackis i Norge att det gått så bra. Folk pratar om det i affären, berättar Eirik Borud, nyhetschef på norska VG.

Men alla tiders rekord i all ära, i Norge handlar det främst om att slå sina egna rekord enligt den norska journalisten. 

– Vi snackar mest om våra egna rekord. Att vara bättre än i tidigare OS. Och vi har väl slagit de flesta…

Målsättning på 30 medaljer

Just Norges tidigare rekord, 26 medaljer från OS i Lillehammer 1994, tangerades när Emil Hegle Svendsen spurtade in en bronspeng tidigare under mästerskapet. Men statistiskt sett har Norge snittat 23 medaljer under de sex senaste OS-spelen, vilket förstärker vidden av den pågående norska succén. Dessutom ska målsättningen inför mästerskapet legat på 30 medaljer. 

– Det är spridningen också. Det är inte så att alla medaljer kommit i längd, påpekar Eirik Borud och fortsätter om intresset hemma i Norge. 

– Det har varit enormt intresse. Sedan har många tävlingar gått när folk sitter på jobbet och kan följa det digitalt så vi har märkt mer intresse än om det gått på kvällen och folk hade sett det på tv. 

Kommer alla medaljer att göra er ännu kaxigare? 

– Det är normalt i Norge att tro att man är bäst i vintersport och den känslan har nog bara blivit ännu starkare, säger den norska journalisten med ett stort skratt. 

Samtidigt finns det invändningar mot Norges rekordslakt i Sydkorea. När Norge bärgade 26 medaljer i OS i Lillehammer var det nämligen betydligt färre tävlingar under mästerskapet.

– Norge måste upp på 45 medaljer för att slå prestationen i Lillehammer. På det sättet är Lillehammer Norges bäst OS, säger expertkommentatorn Johan Kaggestad till Yle.fi. 

Norges succé - 33 fler medaljer än Finland

Men om medaljerna har regnat över Norge så har det varit medaljtorka deluxe för Finland. Med bara en dag kvar av de olympiska spelen så står Finland just nu på fem medaljer efter att Iivo Niskanen vunnit guld på femmilen. Förutom Niskanens guld har Finland fyra brons.

Den finska sportjournalisten Kaj Kunnas tror dock inte att folket hemma Finland deppat ihop av de uteblivna framgångarna. 

 – Finländarna är numera rätt så vana vid att vi inte firar större medaljfester i ett OS. Hela 2000-talet har ju varit mer eller mindre medaljtorka i OS för oss. Så ingen större gråt och tandagnisslan trots allt just nu, säger han. 

Kaj Kunnas.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Kaj Kunnas: "Prioritera resurserna smartare"

Men den som väntar på något gott - på näst sista dagen fick Finland sin guldhjälte när  Iivo Niskanen to hem femmilen på ett imponerande sätt. 

Den finländska skidåkaren räddade därmed Finland från ett historiskt fiasko. 

Med fem medaljer i hamn har Finland lika många som man tagit under de två senaste OS, i Vancouver och Sotji. 

Samtidigt får man gå tillbaka till 1968 och 1972 för att hitta liknande medaljtorka i Finlands vinter-OS-historia. 

Kaj Kunnas tror att det krävs en smartare resursfördelning för att kunna hävda sig bättre internationellt igen. 

– Jag tror vi borde prioritera mera. Satsa på grenar där vi har en reell chans att hävda oss, säger han och utvecklar resonemanget: 

– Som exempelvis Danska Olympiska Kommitten gjorde för länge sedan och som resulterade i 15 medaljer i Rio, vilket kan jämföras med en för Finland. Vi är helt enkelt ett för litet land för att försöka tävla mot jamaicaner på 100m eller mot vitryssar i tyngdlyftning. Små resurser bör styras och prioriteras.

En klar missräkning för Finland är skidskytten Kaisa Mäkäräinens facit i OS. 

– 22 segrar genom åren i skidskyttets världscuper och 75 pallplaceringar. Men noll i tre vinter-OS, säger Kaj Kunnas. 

Emil Hegle Svendsen: "Vi älskar sport"

Finns det någon hemlighet bakom Norges medaljregn som Finland kan dra lärdom av då? Nja, när The Guardian spekulerade i bakgrunden till succén kom Sverige och de svenska framgångarna under OS i Torino med på ett hörn. Sverige tog nämligen sju guld i Italien jämfört med två för Norge, vilket enligt The Guardian var en så stor nationell skam för Norge att de gick samman och lovade att det aldrig mer skulle ske. 

Emil Hegle Svendsen har ett annat svar på hemligheten till att ett land med strax över 5,2 miljoner invånare kan vara så dominanta. 

– Det är svårt att prata hemligheter men vi älskar sport, har fullsatta sportevenemang och barnen ser upp till stjärnorna. 

Norge kan under OS sista dag även slå guldrekordet som är på 14 guld som Kanada lyckades med i hemma-OS i Vancouver 2010.

Till 14 guld nådde Tyskland under sista dagen då de vann guldet i fyrmansbob. Så inför tremilen är faktiskt Norge bara tvåa i medaljligan som bestäms efter hur många guld man vunnit.


MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot 


LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

LÄS MER: Sandra Näslund förbannad efter medaljmissen: Borde diskas. 

LÄS MER: Skidskandalen i OS – skämmer ut sig fullständigt. 

LÄS MER: Charlotte Kalla om kyssbilden: ”Tvättade mig efteråt”.