Norge tar med 6 000 doser astmamedicin

Marit Björgen har aldrig gjort någon hemlighet av att hon har astma. Hon har fått utstå många dopingpåhopp från polskan Justyna Kowalczyk.
Foto: MARKKU ULANDER / AP LEHTIKUVA
Martin Johnsrud Sundby stängdes av för två år sedan då han överdoserade astmamedicin.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

PYEONGCHANG. Norges användning av astmamediciner har fått stor uppmärksamhet sista vintrarna.

Nu avslöjar NRK att den norska OS-truppen har med sig 6 000 doser (!) astmamedicin till Pyeongchang.

I lasten finns även tio nebulisatorer.

– Jag kan förstå att det låter mycket, säger Mona Kjeldsberg, ledare för Norges hälsoteam.

Sveriges landslagsläkare tycker inte att beslutet är märkligt.

För mindre än två år sen åkte Norges längdstjärna Martin Johnsrud Sundby fast i ett dopingtest efter att ha överdoserat astmamediciner. Skandalen slutade med en tre månader lång avstängning och en våldsam debatt kring användandet av astmamediciner.

Norge tillsatte en oberoende expertgrupp för att utreda om de hade gjort något fel.

Och friades.

Sen dess har det norska längdlandslaget fortsatt använda sina omdiskuterade nebulisatorer – det var genom en sån maskin Sundby fick i sig den stora mängden astmamedicin.

– Vi har alltid med nebulisatorer, förklarade Norges landslagsläkare Petter Olberg för SportExpressen tidigare i vinter.

Svaret från Sveriges läkare Per Andersson var tydligt:

– Det skickar helt fel signaler.


LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag  

"Måste ha beredskap"

Nu har NRK fått ut uppgifter om hur stora mängder astmamedicin Norge kommer att ha med sig till OS i Pyeongchang – och siffrorna är uppseendeväckande.

Med i läkarväskan finns 1800 doser Symbicort, 1 200 doser Atrovent, 1 200 doser Alvesco, 360 doser Ventoline och 1 200 doser Airomir.

Totalt över 6 000 doser astmamedicin.

Det går att jämföra med Finland som har med sig totalt 600 doser till Sydkorea.

– Vi står för de doserna vi har och har gjort en beräkning utifrån det vi har haft med oss till tidigare OS, säger Mona Kjeldsberg som är ansvarig för hälsoteamet i Norges olympiska kommitté, när NRK konfronterar henne.

– Vi måste ha beredskap för att kunna täcka saker som kan uppstå för de 250 människorna som vi har ansvaret för under hela OS. Och det ska sägas att de allra, allra flesta av medicinerna kommer att finnas kvar när vi ska åka hem igen.


LÄS MER: Märkliga bilderna på Stina Nilsson på träningen 

Svarade svävande

NRK skriver att Norge har med sig totalt 43 inhalatorer. Både Sverige och Finland har nöjt sig med tio stycken.

Dessutom har den norska truppen med sig tio nebulisatorer till Pyeongchang.

– Primärt behandlar vi idrottsutövarna med inhalatorer. När vi ser att det finns anledning att använda nebulisator så kommer vi att göra det, men då kommer vi i stort sett använda saltvatten i dem, säger Mona Kjeldsberg.

När SportExpressen intervjuade Petter Olberg tidigare i vintras förklarade han också att man främst använde nebulisatorerna för saltvatten. Men på frågor om de även använder dem för astmamedicin svarade han svävande:

– Det finns också enskilda åkare som har andra saker tillgängliga. 

Du menar astmamedicin?

– Det är inget som vi tillhandahåller här. Det ligger inte framme en massa såna saker. Det är i så fall något som är bestämt på förhand med åkarens egen läkare. 

Okej. Men då är det är åkare i ert lag som använder sig av det?

– Det finns några som har egna apparater.


LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum

SOK-chefen tar avstånd

Sverige använder sig inte av några nebulisatorer. Och SOK-chefen Peter Reinebo tar också avstånd från Norges användande av maskinerna, när NRK intervjuar honom inför OS.

– Vi använder inte det. Hamnar man i en akutsituation så finns det utrustning på kliniken i OS-byn. Det där är ingenting som vi håller på med i normalfallet, säger Reinebo.

Han vill dock inte kommentera det faktum att Norge har med sig 6 000 doser astmamedicin.

– Jag kan inte svara på hur ett annat land resonerar, men våra medicinskt ansvariga har gjort en bedömning av vad vi behöver. Och det har vi med. Om vi skulle behöva någonting mer så kan vi införskaffa det i OS-byn, säger Peter Reinebo till NRK.

Landslagsläkare Per Andersson tycker inte att mängden doser låter särskilt stor.

– En inhalator är ungefär 120 doser. Så det springer iväg i antal doser, rätt snabbt. Dessutom måste man ha olika typer av astmamediciner – ett antal kortisonpreparat, långverkande beta-2 och kortverkande beta-2. Och är det så att en åkare har använt en inhalator, då kan vi inte ge den till någon annan, säger Andersson.

Martin Johnsrud Sundby har sen länge avtjänat sitt straff och kommer att stå på startlinjen i helgen när OS-tävlingarna inleds med skiathlon för både damer och herrar.