Maiken Caspersen Falla, Stina Nilsson och Yulia Belorukova. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅNMaiken Caspersen Falla, Stina Nilsson och Yulia Belorukova. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
Maiken Caspersen Falla, Stina Nilsson och Yulia Belorukova. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
Stina Nilsson tog OS-guld i sprint. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅNStina Nilsson tog OS-guld i sprint. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
Stina Nilsson tog OS-guld i sprint. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN

Norge, nu är det vi som skrattar åt er

Publicerad

PYEONGCHANG. Två distanser.

Två svenska guld.

Eh...hallå, Norge?  Hallå hela världen?

Bäst att ni vaknar snart. För ni är faktiskt på väg att bli totalt utklassade här borta.

Allt var som en gyllene repris.

In på stadion kommer en spurtande svenska. Helt ohotad. Helt överlägsen. Och med en norsk före detta drottning jagandes långt där bak.

I lördags Charlotte Kalla.

I dag Stina Nilsson.

Jag hoppas verkligen ni njuter lika mycket där hemma som jag där borta. För det vi upplever just nu har svensk längdåkning aldrig varit med om tidigare på damsidan. 

Vi har världens bästa distansåkare.

Vi har världens bästa sprintåkare.

Samtidigt.

Haha. Det är ju bara så underbart.

 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum

 

Två damlopp in i OS i Pyeongchang är därför Sverige plötsligt vad Norge tidigare varit så många år - världsledande.

Stina Nilsson och Charlotte Kalla är möjligen så olika man kan vara som skidåkare, så olika man kan vara även som människor.

Men tillsammans är de nu en till synes oslagbar duo i skidvärlden.

Och jag kan inte låta bli att tänka tillbaka på en kylig dag i finska Ruka i november. Vi på SportExpressen uppmärksammade att Stina Nilsson, Charlotte Kalla och de andra i landslaget skaffat sig en ny, kaxig, hashtag:

#världensbästadamlag

Reaktionerna från norskt håll? Svenskorna blev utskrattade. 

– Sveriges damer? Bäst i världen? Det här är så fel. Bäst i världen var de bara en enda dag. I Sotji 2014, sa Ernst Lersveen, skidorakel på norska TV2.

– Det där är ju ett skämt. De borde ändra hashtagen till #världensbästadamlagomnågraår, sa Camilla Vesteng, skidreporter på tidningen VG.

Två lopp in i OS har vi facit. 

Det tog inte några år. Det räckte faktiskt med tre månader. 

Nu är det vi som skrattar åt er, Norge.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag  

 

Den här kvälllen var jag faktiskt inte ens nervös. Från första till sista stavtag var Stina Nilsson i särklass (förutom det där snedskäret!) av alla åkare.

I finalen var 24-åringen rent brutalt överlägsen.

Maiken Caspersen Falla har dominerat sprintvärlden i flera år nu. Hon vann OS-guldet i Sotji, hon vann VM-guldet i Lahtis senast.

Men nu? Chanslös.

Och jag har ärligt talat svårt att se hur Maiken Caspersen Falla någonsin ska kunna återta titeln som världsetta. 

Vi såg ett tronskifte i lördags när Charlotte Kalla städade av Marit Björgen. Vi såg ett nytt i dag när Stina Nilsson gjorde detsamma med Maiken Caspersen Falla.

Sverige har inte bara skidvärldens drottning.

Vi har två.

Och jag har redan börjat längta till nästa vecka. Dagen när Stina Nilsson och Charlotte Kalla för första gången ska åka en sprintstafett i ett mästerskap tillsammans.

Allt annat än ännu ett guld är förstås otänkbart.

* * *

Samtidigt i en annan del av OS.

Calle Halfvarsson står framför oss reportrar och försöker (än en gång) förklara vad som gått snett. Försöker (än en gång) hitta en anledning till att allt knyter sig när det blir mästerskap. Försöker (än en gång) få oss att förstå hur han kunde göra en så obegriplig taktisk miss.

Det går så där.

Jag blir mest ledsen över att behöva uppleva eländet igen.

Till slut säger Calle Halfvarsson:

– Den här banan borde kunna passa mig om jag har en bra dag.

Sedan fortsätter 28-åringen dämpat:

– Men...jag har ju inga bra dagar just nu.

Nej, tyvärr är det en alldeles korrekt analys. Och som jag skrev för någon dag sedan: Utan Halfvarsson i toppform blir det med alla sannolikhet inga medaljer för herrarna i Pyeongchang.

Herrarnas skidvärld är fortfarande vårt grannlands.

Men ni kan glömma damernas, Norge.

För den är vår.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag