Norge har tagit med sig förbjuden medicin till OS

Marit Björgen, silvermedaljör i skiathlon, lider av astma.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Martin Johnsrud Sundby stängdes sommaren 2016 av för att ha saknat dispens för sin astmamedicin.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

PYEONGCHANG. Listan över den norska OS-truppens mediciner väcker ny uppmärksamhet.

Norska TV2 uppger nu att två omstridda preparat, som har används flitigt som prestationshöjande medel, har tagits med till Sydkorea.

– Det här är mediciner som vi har i beredskap, säger Mona Kjeldsberg, ledare för den Norska olympiska kommitténs hälsoteam till TV2.

Det var i juli 2016 som skidåkarnas bruk av astmamediciner blev ett hett ämne. Då stängdes Martin Johnsrud Sundby av från all tävlan i två månader och fråntogs bland annat sin totala världscupseger.

Orsaken var "felaktigt bruk av en tillåten astmamedicin".

– Det är en totalt orimlig dom som faller på mig på grund av en missförståelse av den medicinska apparaten, säger Johnsrud Sundby.

Frågan har aktualiserats under Pyeongchang-OS, då NRK för ett par dagar sedan avslöjade att den norska OS-truppen tar med sig över 6000 doser astmamedicin till Sydkorea. 

– Det kan låta väldigt mycket för många. Det kan jag förstå. Men om man bryter ner detta till ett annat mått så är inte mängden så stor som den ser ut, sa Mona Kjeldsberg, ledare för den Norska olympiska kommitténs hälsoteam, till NRK.


LÄS OCKSÅ: Få senaste nytt om OS direkt i Messenger! 


Granskning av Norges astmamediciner

Nu har norska TV2 granskat listan över norska OS-truppens mediciner – och rapporterar om att betydligt mer prestationshöjande preparat finns med än astmamedicinerna.TV2 uppger att det framför allt rör sig om Kenacort och Celeston – två preparat som Wada arbetar för att stoppa användningen av. Båda preparaten har dykt upp i Lance Armstrongs prover och har hamnat i fokus i skandalen runt Bradley Wiggins.

Den numera pensionerade danska stjärncyklisten Michael Rasmussen, som i efterhand har erkänt att han dopat sig under sin karriär, har kallat preparaten för "dunderdoping sett till prestationshöjande".


LÄS OCKSÅ: OS 2018 - tv-tider och program söndag 11 februari 


Förbjuden medicin kan användas med tillstånd

De är förbjudna men får användas i tävlingssammanhang mot bland annat allergiska reaktioner om ett speciellt tillstånd har utfärdats.

– Det här är mediciner som vi har i beredskap. Generellt sett används det lite av den här typen av mediciner av våra utövare, säger Mona Kjeldsberg till TV2.

Kjeldsberg vill dock, med hänvisning till tystnadsplikt, inte kommentera om preparaten har använts av de norska åkarna på sistone.

Michael Rasmussen är desto mer skeptisk. 

– Jag är inte överraskad. Det kan finnas många goda skäl till att bruka (och missbruka) stark medicin som Kenacort och Celeston. Båda är vanligt förekommande som prestationshöjande medel inom cykelsporten och i andra uthållighetsidrotter, säger han.