Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Kim Un-hyang, med nummer 4 Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USAKim Un-hyang, med nummer 4 Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Kim Un-hyang, med nummer 4 Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

Osannolika sambandet – landslaget avslöjas(?)

Publicerad

PYEONGCHANG. En ren slump – eller en illasinnad pik till Nordkorea?

I det koreanska hockeylaget har sex av spelarna tvingats bära den dödsdömda siffran 4.

Fem av dem är nordkoreaner.

– Det blev väldigt bråttom med att få fram tröjorna, säger Lee Jiyoon, manager för Koreas hockeylandslag till SportExpressen.

En speciell varning har gått ut till internationella journalister inför resan till vinter-OS i Sydkorea.

Var försiktig med nummer 4.

Rädslan för siffran 4 kallas för tetrafobi, och även om folk i dag är vidskepliga i olika grad så är siffrans symbolvärde välkänt och laddat i de östasiatiska länderna.

I Sydkorea betyder siffran inte bara otur, utan är även förknippat med döden. Orsaken är att uttalet av siffran fyra (ungefär: "shi") är nästan identiskt med uttalet för ordet död (också: "shi").

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

"Är synonymt med döden"

– Man kan säga att det är synonymt med döden. Det är ett otursnummer. Alla tror inte på på det, men framför allt hos den äldre generationen, förklarar en journalist på koreanska tidningen Yonhap News, som inte vill bli citerad.

Det är inte ovanligt att byggnader i Östasien saknar våningsplan med siffran 4. Då byts fyran ut mot en bokstan - till exempel 3A, 13A, 23A och så vidare. Även hotell i Japan och Sydkorea avstår att sätta upp en skylt rumsnumret.

Men i det koreanska hockeylandslaget används däremot siffran flitigt. Av lagets 35 registrerade spelare har sex spelare tvingats bära nummer 4 på sina tröjor.

Och det tycks nästan följa ett mönster.

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Mystiska sambandet

De 18 första tröjnumren i truppen är tagna av spelare. Samtliga är sydkoreaner utom två stycken: Kim Un-hyang (nummer 4) och Ryo Song-hui (nummer 14).

Mönstret fortsätter även längre ner på listan där nummer 41, nummer 42 och nummer 47 finns registrerade. Samtliga tröjor bärs av nordkoreaner. Det enda undantaget bland alla otursförföljda är sydkoreanan Cho Mih-wan, som bär tröjnummer 24.

Sammanställningen över det koreanska landslagets truppnummer går att se på Wikipedia.

Förklaringen: "Blev bråttom"

Journalisten på Yonhap News, som precis har förklarat att siffran fyra är ungefär lika med "döden", backar snabbt när han får se sambandet, och vill inte låta sig bli citerad.

– Nej, nej, nej, säger han och skrattar.

– Det där är ingenting. Det finns inget samband.

Men det är väl ganska lustigt?

– Nej, nej. Det där är ingenting.

SportExpressen når fram till Lee Jiyoon, manager för Koreas hockeylandslag, som motvilligt ställer upp på en intervju. 

– Det finns ingen orsak till det där, svarar hon kort.

Hur menar du? 

– Att det inte finns någon orsak. Alltså, det var väldigt bråttom när vi skulle trycka våra tröjor. Laget kom tillsammans bara tio dagar innan OS skulle börja och vi hann inte välja våra egna nummer.

Men ni kunde väl välja era nummer?

– Det blev väldigt bråttom då. Vi fick hjälp av internationella hockeyförbundet (IIHF) att trycka våra tröjor. Så vi hann inte välja våra nummer.

 

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Alla tv-tider i dag, onsdag 14 februari 

LÄS MER: Väderkaoset i OS – parken evakueras 

LÄS MER: Fylleskandal skakar Norge – ledare skickas hem 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag