Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt fusk i OS avslöjas av bilderna

Lizzy Yarnold i den kraftigt omdiskutreade dräkten.
Foto: MICHAEL SOHN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

PYEONGCHANG. De brittiska superdräkterna är här för att revolutionera idrotten.

Efter succén med cykellandslaget gör dräkterna nu enorma resultat – även i skeleton.

Samtidigt likställer kritikerna den aerodynamiska kroppsstrumpan med doping.

– Jag försökte få en likadan dräkt men fick veta att den var förbjuden. Och nu är den plötsligt tillåten, säger Katie Uhlaender.

Den har gjort Storbritanniens cykellandslag till ett av världens allra mest framgångsrika på några år.

Nu kommer Storbritanniens skeletonåkare till vinter-OS med hjälp av samma specialtillverkade "superdräkt".

För en dryg månad sedan antydde OS-guldmedaljören från Sotji 2012, Lizzy Yarnold, att någonting var på gång i det brittiska skeletonlandslaget. 

– De senaste uppfinningarna på vår utrustning gör att vi kan få enorma fördelar, sa hon.

De brittiska superdräkterna

Nu avslöjar Guardian att deras dräkter kommer från det brittiska cykellandslaget, som har hjälpt dem att dominera under de tre senaste olympiska spelen.

De aerodynamiska och kroppsformade dräkterna är "en enorm förbättring" jämfört med de tidigare dräkterna, som hjälper åkarna att spara flera sekunder varje åk.

Och av de första träningarna att döma verkar de redan ha gjort succé.

Brittiska åkaren Dom Parsons är rankad tolva i världen den här säsongen – men var snabbast under både första och andra åket på den första träningen i måndags. Laura Deas, rankad sjua i världen, hade både det snabbaste och näst snabbaste åket. 

LÄS MER: OS 2018 – program och tv-tider onsdag 14 februari.  

Dräkterna har specialtillverkats på ett brittiskt idrottsinstitut i Northampton och anpassats för att åkarna ska bli så aerodynamiska som möjligt – med andra ord: minska vindmotståndet och få åkarna att glida fram på isen snabbare. Samtliga åkare har fått skanna sina kroppar med laser i ett 3D-program för att dräkterna sedan ska kunnats passa dem så optimalt som möjligt.

"Fick veta att den var förbjuden"

Dräkterna produceras av företaget TotalSim, som också har tillverkat det brittiska cykellandslagets dräkter de senaste åren och revolutionerat deras framgångar.

I Peking-OS 2008 vann det brittiska landslaget 14 medaljer, följt av tolv stycken i London 2012 och tolv i Rio de Janeiro 2016.

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Efter onsdagens träning ifrågasätter den amerikanska stjärnan Katie Uhlaender om de nya dräkterna verkligen är tillåtna.

– Jag försökte få en dräkt av samma kvalitet men fick veta att den var förbjuden. Och nu är den plötsligt tillåten, säger Katie Uhlaender.

– Jag är rätt säker på att reglerna säger att alla ska vara tillåtna att ha tillgång till samma utrustning, både när handlar om hjälmar och dräkter, och att inte ha några aerodynamiska föremål på varken hjälmen eller dräkten.

Kritiken: "Materiell doping"

Amerikanske bobåkaren PJ O'Brian är ännu mer kritisk till dräkterna och menar att det är lika med doping.

"Intressant debatt som pågår just nu. Det brittiska skeletonlagets tävlingsdräkt och en aerodynamisk profil som syns på bilder, som borde vara otillåten. Enligt min mening är otillåten utrustning och materiell doping lika illa som all annan typ av fusk", skriver han på Twitter.

Under onsdagens träningsåk bemöter brittiska skeletonstjärnan Jerry Rice kritiken.

– Jag bryr mig inte om det. Folk kan få spekulera hur mycket de vill. Den enda sanningen till varför vi, de brittiska åkarna, åker snabbt är för att vi är bra på skeleton - inget annat, säger han men tillägger också:

– Vi är innovatörer. Vi gör allting vi kan för att åka så snabbt som vi bara kan.

På torsdag kör herrarna sina första två åk. Herrtävlingen avgörs på fredag, medan damtävlingen avgörs på lördag. 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis


https://twitter.com/KatieU11/status/963592860640591872
https://twitter.com/Paddy_Fast/status/963634239039332352