Lizzy Yarnold i den kraftigt omdiskutreade dräkten. Foto: MICHAEL SOHN / AP TT NYHETSBYRÅNLizzy Yarnold i den kraftigt omdiskutreade dräkten. Foto: MICHAEL SOHN / AP TT NYHETSBYRÅN
Lizzy Yarnold i den kraftigt omdiskutreade dräkten. Foto: MICHAEL SOHN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USAFoto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
 Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Misstänkt fusk i OS avslöjas av bilderna

Publicerad

PYEONGCHANG. De brittiska superdräkterna är här för att revolutionera idrotten.

Efter succén med cykellandslaget gör dräkterna nu enorma resultat – även i skeleton.

Samtidigt likställer kritikerna den aerodynamiska kroppsstrumpan med doping.

– Jag försökte få en likadan dräkt men fick veta att den var förbjuden. Och nu är den plötsligt tillåten, säger Katie Uhlaender.

Den har gjort Storbritanniens cykellandslag till ett av världens allra mest framgångsrika på några år.

Nu kommer Storbritanniens skeletonåkare till vinter-OS med hjälp av samma specialtillverkade "superdräkt".

För en dryg månad sedan antydde OS-guldmedaljören från Sotji 2012, Lizzy Yarnold, att någonting var på gång i det brittiska skeletonlandslaget. 

– De senaste uppfinningarna på vår utrustning gör att vi kan få enorma fördelar, sa hon.

De brittiska superdräkterna

Nu avslöjar Guardian att deras dräkter kommer från det brittiska cykellandslaget, som har hjälpt dem att dominera under de tre senaste olympiska spelen.

De aerodynamiska och kroppsformade dräkterna är "en enorm förbättring" jämfört med de tidigare dräkterna, som hjälper åkarna att spara flera sekunder varje åk.

Och av de första träningarna att döma verkar de redan ha gjort succé.

Brittiska åkaren Dom Parsons är rankad tolva i världen den här säsongen – men var snabbast under både första och andra åket på den första träningen i måndags. Laura Deas, rankad sjua i världen, hade både det snabbaste och näst snabbaste åket. 

LÄS MER: OS 2018 – program och tv-tider onsdag 14 februari.  

Dräkterna har specialtillverkats på ett brittiskt idrottsinstitut i Northampton och anpassats för att åkarna ska bli så aerodynamiska som möjligt – med andra ord: minska vindmotståndet och få åkarna att glida fram på isen snabbare. Samtliga åkare har fått skanna sina kroppar med laser i ett 3D-program för att dräkterna sedan ska kunnats passa dem så optimalt som möjligt.

"Fick veta att den var förbjuden"

Dräkterna produceras av företaget TotalSim, som också har tillverkat det brittiska cykellandslagets dräkter de senaste åren och revolutionerat deras framgångar.

I Peking-OS 2008 vann det brittiska landslaget 14 medaljer, följt av tolv stycken i London 2012 och tolv i Rio de Janeiro 2016.

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Efter onsdagens träning ifrågasätter den amerikanska stjärnan Katie Uhlaender om de nya dräkterna verkligen är tillåtna.

– Jag försökte få en dräkt av samma kvalitet men fick veta att den var förbjuden. Och nu är den plötsligt tillåten, säger Katie Uhlaender.

– Jag är rätt säker på att reglerna säger att alla ska vara tillåtna att ha tillgång till samma utrustning, både när handlar om hjälmar och dräkter, och att inte ha några aerodynamiska föremål på varken hjälmen eller dräkten.

Kritiken: "Materiell doping"

Amerikanske bobåkaren PJ O'Brian är ännu mer kritisk till dräkterna och menar att det är lika med doping.

"Intressant debatt som pågår just nu. Det brittiska skeletonlagets tävlingsdräkt och en aerodynamisk profil som syns på bilder, som borde vara otillåten. Enligt min mening är otillåten utrustning och materiell doping lika illa som all annan typ av fusk", skriver han på Twitter.

Under onsdagens träningsåk bemöter brittiska skeletonstjärnan Jerry Rice kritiken.

– Jag bryr mig inte om det. Folk kan få spekulera hur mycket de vill. Den enda sanningen till varför vi, de brittiska åkarna, åker snabbt är för att vi är bra på skeleton - inget annat, säger han men tillägger också:

– Vi är innovatörer. Vi gör allting vi kan för att åka så snabbt som vi bara kan.

På torsdag kör herrarna sina första två åk. Herrtävlingen avgörs på fredag, medan damtävlingen avgörs på lördag. 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

 

https://twitter.com/KatieU11/status/963592860640591872

 

https://twitter.com/Paddy_Fast/status/963634239039332352
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag