Tv-stationen WLS-Ch.7 tabbade sig i sändning.Tv-stationen WLS-Ch.7 tabbade sig i sändning.
Tv-stationen WLS-Ch.7 tabbade sig i sändning.
Svenska OS-silvermedaljören Sebastian Samuelsson. Foto: ANTONIO BAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNSvenska OS-silvermedaljören Sebastian Samuelsson. Foto: ANTONIO BAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Svenska OS-silvermedaljören Sebastian Samuelsson. Foto: ANTONIO BAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Missen i sändning – nu backar kanalen

Publicerad

Plötsligt hade OS flyttats från Sydkorea till en kinakrog i Chicago.

Det var i alla fall det intrycket man kunde få om man följde tv-stationen WLS-Ch.7:s OS-rapportering. 

Tv-kanalernas felsteg blir extra uppmärksammade under OS. I USA blev NBC-programledaren Katie Couric utskälld när hon påstod att holländare blivit bra på skidskosporten för att det är så man tar sig fram över kanalerna i Amsterdam. Och här hemma råkade Eurosport kalla silverskrällen Sebastian Samuelsson för Jesper Samuelsson i en grafikskylt. 

"Ett pinsamt misstag"

Inte heller i Chicago är man ofelbara, visar det sig. Där råkade lokaltv-stationen WLS-Ch.7 ut för en liknande fadäs. Som sajten The Daily Wire beskriver det:

"De stod för ett pinsamt misstag under en sändning som verkade antyda att de inte förstår skillnaden mellan en stad i Sydkorea och en populär kinakrogkedja i USA", skriver tidningen. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

 

Bakgrunden är som följer. OS 2018 hålls som bekant i Pyeongchang. Den nämnda krogkedjan heter P.F. Chang. Och när WLS-Ch.7 visade upp sin OS-grafik hade man slagit ihop de båda komponenterna till "P.F. Chang 2018".

"Vi gjorde bort oss"

P.F. Chang kände sig manade att själva komma med en korrigering.

"Trots det som sägs i inslaget så är vi inte värdnation för OS", skriver P.F. Chang på Twitter. 

Det finns dock en logisk förklaring till missen. "P.F. Chang 2018"-grafiken var avsedd för ett annat sammanhang. 

– Vi hade förberett ett satiriskt inslag där vårt ankare Mark Giangreco skulle uppmana tittarna att hitta på sin egen OS-gren, men vi gjorde bort oss och råkade använda grafiken under ett allvarligt menat nyhetsinslag lett av vårt helgankare Mark Rivera, säger tv-stationens talesperson Jayme Nicholas. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag