Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund la vantarna på medaljerna i gårdagens skiatlon. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅNMartin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund la vantarna på medaljerna i gårdagens skiatlon. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund la vantarna på medaljerna i gårdagens skiatlon. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Martin Johnsrud Sundby. Foto: Rob Schumacher-USA TODAY Sports IBLMartin Johnsrud Sundby. Foto: Rob Schumacher-USA TODAY Sports IBL
Martin Johnsrud Sundby. Foto: Rob Schumacher-USA TODAY Sports IBL
Vegard Ulvang. Foto: TOMMY PEDERSENVegard Ulvang. Foto: TOMMY PEDERSEN
Vegard Ulvang. Foto: TOMMY PEDERSEN

Legendaren: Sundby ljuger

Publicerad

PYEONGCHANG. Simen Hegstad Krüger vann OS-guld i skiathlon – tack vare en norsk lagtaktik.

Så lät det i går.

Men legendaren Vegard Ulvang tror inte på den förklaringen.

– De är individualister, säger Ulvang till NRK.

Det första herrloppet i OS slutade med en norsk trippel.

Simen Hegstad Krüger vann framför Martin Johnsrud Sundby och Hans Christian Holund.

Och direkt efter loppet slog Sundby fast att Krüger vann tack vare en lagtaktik.

– Jag tror det här var första gången i historien som en lagtaktik faktiskt fungerade i längdskidåkning, sa Sundby.

– Det viktigaste i dag var att det skulle bli en norsk seger. Så när Simen gick ifrån så valde vi medvetet att inte åka ikapp, för att i stället tvinga åkarna från de andra nationerna att agera.

 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum

Bråk med journalist

Förklaringen blev dock omedelbart ifrågasatt.

Martin Johnsrud Sundby har nämligen aldrig vunnit något individuellt lopp i ett mästerskap och många hade svårt att tro att han skulle ha offrat sig för Simen Hegstad Krüger, som dessutom svarade för ett imponerande ryck.

TV2:s journalist Ernst Lersveen konfronterade också Sundby med frågan direkt efter presskonferensen.

Han sa, mer exakt: ”Du är världens största egoist. Du är en vinnare. Men så låter du guldet försvinna ifrån dig. Förklara det för mig?”.

Sundby svarade:

– Jag är kanske inte världens största egoist.

Sen ställde han sig upp och lämnade presskonferenssalen.

Legendarens förklaring

Nu ger sig även den norske legendaren Vegard Ulvang in i debatten. Och han ställer sig på Ernst Lersveens sida.

– Jag har flera gånger om sagt att längdskidåkning inte är någon lagsport och jag tror inte heller att det var särskilt mycket lagtaktik i går. Jag tror att alla körde för sig själv. Sen kan man alltid ge en annan förklaring i efterhand, säger Ulvang till NRK.

Hans förklaring till att ingen körde ikapp Krüger? De underskattade den norske doldisen.

– Jag tror att de inte tog hans ryck på allvar, de trodde inte att det skulle hålla.

Ulvang fortsätter:

– Jag tror att de är individualister. Och det ska de vara också, det är ingen kritik. Cykel är en lagsport, men längdskidåkning kommer aldrig att bli en riktig lagsport.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1954654661529362

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag