Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Legendaren: ”Männen fick betydligt mer pengar”

Toini Gustafsson spurtar hem guld i OS i Grenoble. Foto: LARS NYBERG

Hon var en av 60-talets bästa kvinnliga skidåkare. Men den ekonomiska ersättningen för den dubbla guldmedaljören i OS 1968 uteblev. I dag önskar Toini Gustafsson att hon hade fått mer lön för mödan. 

– Visst skulle man krävt mer. Men samtidigt var jag blyg och ville inte ställa till med bråk, säger Toini Gustafsson i Kanal 5:s ”Olympiska berättelser” med Jonas Karlsson.

Toini Gustafsson är en av Sveriges främsta vinterolympier genom tiderna. Under sin karriär vann Gustafsson sammanlagt 4 OS- och 3 VM-medaljer. 1968 fick hon även motta Bragdguldet för sina bedrifter.  

Toini Gustafsson kom till Sverige och Värmland som sexåring. Hon kom som krigsbarn på grund av finska fortsättningskriget. 1968 gifte hon sig med skidåkarkollegan Assar Rönnlund och de är det enda äkta par som båda vunnit Bragdguldet. 

Gustafsson var en av världens bästa kvinnliga skidåkare under 1960-talet. Men ekonomin var svår för svenskan. 

– Jag tjänade ju inga pengar då, det fanns inga pengar på den tiden. Nä, jag fick ju äran. Jag hade ju mina guldmedaljer, men inga pengar. Inte för oss damer i alla fall, säger Toini Gustafsson i Kanal 5:s ”Olympiska berättelser” med Jonas Karlsson.

Under OS i Innsbruck vann hon silver med det svenska stafettlaget. Fyra år senare blev det storslam i Grenoble då Gustafsson vann guld på 5 och 10 kilometer samt ytterligare ett silver i stafetten. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag. 

"Männen fick mer och blev uppmärksammade"

Stora sportsliga framgångar för Gustafsson men den ekonomiska belöningen uteblev alltså. Framför allt jämfört med vad männen fick. 

– De fick ju pengar, betydligt mer. Det var som givet att killarna skulle ha pengar och betalt och det var ju de som var uppmärksammade av medierna också. Det är klart att sista åren och på OS blev man uppmärksammad men pengar var det aldrig tal om, säger Gustafsson i inslaget i Kanal 5.

Toini Gustafsson menar hon att inte reflekterade särskilt mycket över situationen när hon var aktiv. Men med facit i hand, har hon en annan syn på saken. 

– Man tänkte inte så mycket på det, man var glad att man fick tävla. Jag tyckte så mycket om idrott. Man tänkte inte så långt, dumt nog. Nu efteråt borde man varit mer ekonomisk och krävt lite mera. Men det vågade man inte, jag var väl lite för blyg för det och ville inte ställa till bråk heller. 

Toini Gustafsson fyllde 80 år i januari. Hennes make Assar Rönnlund avled 2011. 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!