Toini Gustafsson spurtar hem guld i OS i Grenoble. Foto: LARS NYBERGToini Gustafsson spurtar hem guld i OS i Grenoble. Foto: LARS NYBERG
Toini Gustafsson spurtar hem guld i OS i Grenoble.  Foto: LARS NYBERG

Legendaren: ”Männen fick betydligt mer pengar”

Publicerad

Hon var en av 60-talets bästa kvinnliga skidåkare. Men den ekonomiska ersättningen för den dubbla guldmedaljören i OS 1968 uteblev. I dag önskar Toini Gustafsson att hon hade fått mer lön för mödan. 

– Visst skulle man krävt mer. Men samtidigt var jag blyg och ville inte ställa till med bråk, säger Toini Gustafsson i Kanal 5:s ”Olympiska berättelser” med Jonas Karlsson.

Toini Gustafsson är en av Sveriges främsta vinterolympier genom tiderna. Under sin karriär vann Gustafsson sammanlagt 4 OS- och 3 VM-medaljer. 1968 fick hon även motta Bragdguldet för sina bedrifter.  

Toini Gustafsson kom till Sverige och Värmland som sexåring. Hon kom som krigsbarn på grund av finska fortsättningskriget. 1968 gifte hon sig med skidåkarkollegan Assar Rönnlund och de är det enda äkta par som båda vunnit Bragdguldet. 

Gustafsson var en av världens bästa kvinnliga skidåkare under 1960-talet. Men ekonomin var svår för svenskan. 

– Jag tjänade ju inga pengar då, det fanns inga pengar på den tiden. Nä, jag fick ju äran. Jag hade ju mina guldmedaljer, men inga pengar. Inte för oss damer i alla fall, säger Toini Gustafsson i Kanal 5:s ”Olympiska berättelser” med Jonas Karlsson.

Under OS i Innsbruck vann hon silver med det svenska stafettlaget. Fyra år senare blev det storslam i Grenoble då Gustafsson vann guld på 5 och 10 kilometer samt ytterligare ett silver i stafetten. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag. 

"Männen fick mer och blev uppmärksammade"

Stora sportsliga framgångar för Gustafsson men den ekonomiska belöningen uteblev alltså. Framför allt jämfört med vad männen fick. 

– De fick ju pengar, betydligt mer. Det var som givet att killarna skulle ha pengar och betalt och det var ju de som var uppmärksammade av medierna också. Det är klart att sista åren och på OS blev man uppmärksammad men pengar var det aldrig tal om, säger Gustafsson i inslaget i Kanal 5.

Toini Gustafsson menar hon att inte reflekterade särskilt mycket över situationen när hon var aktiv. Men med facit i hand, har hon en annan syn på saken. 

– Man tänkte inte så mycket på det, man var glad att man fick tävla. Jag tyckte så mycket om idrott. Man tänkte inte så långt, dumt nog. Nu efteråt borde man varit mer ekonomisk och krävt lite mera. Men det vågade man inte, jag var väl lite för blyg för det och ville inte ställa till bråk heller. 

Toini Gustafsson fyllde 80 år i januari. Hennes make Assar Rönnlund avled 2011. 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag