Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Ledsen, besviken, men såklart lättad"

Foto: JONATHAN HAYWARD / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: JONATHAN HAYWARD / AP TT NYHETSBYRÅN

PYEONGCHANG. Bilderna på Måns Hedbergs krasch var otäcka. 

Nu kommer lugnande besked från SOK:s läkare. 

Skiktröntgen visar att snowboardåkaren inte fick några hjärnskador eller frakturer av fallet. 

– Måns är förstås ledsen och besviken över det sportsliga, men är lättad över att han inte har några allvarliga skador, säger landslagsläkaren Jakob Swanberg.

I Måns Hedbergs första slopestyleåk var olyckan framme. OS-debutanten påverkades av den kraftiga vinden och missbedömde landningen i det sista hoppet. Han landade på nacken och låg kvar en stund i snön innan han kunde ledas ut från målområdet med hjälp av sjukvårdare.  

Måns Hedberg bröt nacken för mindre än ett år sedan och oron var stor att han skulle ha fått en ny allvarlig skada. 

Men ett par timmar efter kraschen kom lugnande besked från sjukhuset i Pyeongchang som Hedberg hade förts till med ambulans. 

– Vi har genomfört skiktröntgen av huvudet och nacken och det ser bra ut, han har inga skador där. Han har en blödning i högra käkleden och har ont av det förstås, men det är ingenting som är farligt. Han har slagit ut några flisor ur tänderna men det är inget allvarligt, säger landslagsläkaren Jakob Swanberg.

Oklar fortsättning på OS

Förbundskaptenen Jocke Hammar har pratat med Hedberg och menar att han är vid gott mod:

– Han har ont i käken och lite lösa tänder. Men han mår bra, säger han.

Samtidigt slår han fast att det var den kraftiga vinden som orsakade Måns Hedbergs olycka:

– Hade inte motvinden kommit hade Måns förmodligen stått på fötterna och varit i final. Det är den bistra sanningen, säger Hammar.  

Måns Hedberg har en tävling kvar på OS men det är i nuläget oklart om han kommer att kunna tävla i den nya OS-grenen Big Air: 

– Det vi måste göra nu är att noggrant utvärdera om det kan vara så att han har fått hjärnskakning trots att han inte har några blödningar i hjärnan. Men om vi inte ser några tecken på hjärnskakning tar vi diskussionen om han ska ställa upp i Big Air om några dygn, säger Swanberg. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag