Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kyssen i OS blev en världssnackis

Foto: FAZRY ISMAIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: NBC
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN

PYEONGCHANG. Han kom sist i finalen.
Men Gus Kenworthy var ändå glad. Kyssen med pojkvännen hade blivit en världsnyhet. 

Och Britney Spears önskade honom lycka till.
– Jag kunde inte tro att det var sant, säger Gus Kenworthy.

För fyra år sedan hade Gus Kenworthy tänkt komma ut som homosexuell under OS i Sotji. Planen var att kyssa sin pojkvän inför tv-kamerorna under spelen, men han backade i sista sekund eftersom han inte berättat för sin mamma och pappa än. 

Fyra år senare under slopestylefinalen i Pyeongchang kom den: Kyssen! Precis innan Gus Kenworthy inledde tävlingen så fångade kamerorna hur han kysste sin pojkvän Matthew Wilkas. Slopestylestjärnan Kenworthy kom ut redan 2015. 

Han är en av få öppet homosexuella amerikanska elitidrottsmän och slåss hårt för HBTQ-frågor. Men Kenworthy visste inte att kyssen filmades.

– Jag visste faktiskt inte att tv filmade det, säger han. Det var något jag ville göra i senaste OS, att kyssa min pojkvän vid målgången, men det var något jag inte vågade då. Men att jag nu gjort det, kysst honom, att jag visat den kärleken för honom inför tv-kameror känns otroligt. Det enda sättet att ändra folks uppfattningar, att stoppa homofobi och att riva murar är att visa upp sig öppet, säger han.

Fick hälsning från Britney Spears

Han ler när han får höra om den våg av kärlek som riktats mot honom på sociala medier under tävlingens gång. Han saknade själv förebilder som var homosexuella när han växte upp.
–  Det var något som jag definitivt inte hade när jag växte upp. Jag hade inte en idrottsman som var gay som kysste sin pojkvän som jag kunde se upp till. Om jag hade haft det hade livet varit mycket enklare, säger han.

Slopestylestjärnan fick annars en lite annorlunda uppladdning inför OS-finalen där han kom sist. När han vaknade hade han en hälsning från popstjärnan Britney Spears i sin telefon.
"Ge mig, ge mig mer i backen i dag", skrev popstjärnan till Kenworthy.

Slopestylestjärnan svarade direkt. 

"Åh, herregud, jag var inte beredd på att få det här när jag vaknade. Inte helt säker på hur jag kommer kunna åka skidor i dag, jag är helt slut nu bokstavligt talat, men jag kommer ge 110 procent för dig i dag", skrev Kenworthy tillbaka på Twitter.
Efteråt hade han svårt att sluta le när han pratade om hälsningen från Britney Spears.
– Det var otroligt! Jag kunde inte tro att det var sant, säger han och skrattar.