Kritiken mot skorna: ”Det är skrattretande”

Foto: SANDRA MAILER/REX/SHUTTERSTOCK / SANDRA MAILER/REX/SHUTTERSTOCK/I REX FEATURES
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Nya revolutionerande spikskor kan radera ut Usain Bolts världsrekord.

”Orättvist och skrattretande”, menar stjärnsprintern själv.

– Jag kan inte förstå vad det har blivit, säger Bolt.

Tjockare sulor och kolfiberplattor har resulterat i supertider och nya rekord bland långdistanslöparna.

Nu återfinns tekniken även i spikskorna bland 100- och 200-meterslöpare och även om loppen är betydligt kortare, har det visat sig tillräckligt för att göra skillnad.

I Nikes Air Zoom Maxfly kunde den tvåfaldiga OS-guldmedaljören Shelly-Ann Fraser-Pryce från Jamaica klocka den snabbaste tiden på 33 år när hon sprang 100 meter på 10,63 i juni.

Likadana skor användes av amerikanska Sha'Carri Richardson när när hon i april blev sjätte snabbast genom tiderna med 10,72.

Usain Bolt: ”Orättvist”

Usain Bolt, som innehar herrarnas världsrekord på både 100- och 200-meter, ställer nu in sig ledet av kritiker som menar att den nya teknologin ger ett allt för stort övertag.

– När jag fick det berättat för mig kunde jag inte förstå vad det har blivit. Vi justerar spikarna till en nivå så att det nu ger idrottare fördel att springa ännu snabbare, säger den åttafaldige OS-mästaren, som satte båda sina världsrekord på VM i Berlin 2009 i Pumaskor av äldre modell, och fortsätter:

– Det är konstigt och orättvist för många idrottare för jag vet att skoföretagen försökt tidigare och de styrande sade ”Nej, ni får inte ändra spikarna”, så att de nu gör det är skrattretande.


GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program