Konståkare bakom Kims OS-vändning

Ryom Tae-Ok, och Kim Ju-Sik är konståkarna bakom OS-vändningen.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP/ TT
Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik fåår delta i OS efter nattens genombrott.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP/ TT
Kim Jong-Un öppnade för OS i sitt nyårstal..
Foto: AP/ TT

LONDON

Nord- och Sydkorea sträcker ut händerna åt varandra för första gången på länge.

Ett hoppfullt tecken som vi kan tacka de nordkoreanska konståkarna Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik för.

Nordkorea kommer till Vinter-OS.

Toppmötet mellan Nord- och Sydkorea ägde rum i morse i Panmunjon på stilleståndslinjen där gränsen går mellan Nord- och Sydkorea. Det var första gången på två år som ett sånt möte ägde rum.

Konståkarna Ryom Tae-Ok, 19 år, och Kim Ju-Sik, 25, var inte där men det var på sätt och vis dem detta handlade om.

LÄS MER: Kim Jong-Un litar mest på sin lillasyster Kim Yo-Jong 

Paret de enda nordkoreaner som kvalade in till Vinter-OS i Sydkorea

Paret är Nordkoreas duktigaste konståkare och de enda från landet som lyckades kvala in till det Vinter-OS som börjar den 9 februari i Pyeongchang, Sydkorea. Men Nordkorea lämnade inte in en ansökan om att få delta i tid före deadline, den 31 oktober i fjol.

Sydkorea hade dock inget emot att Nordkorea deltar. Inte den Internationella Olympiska Kommittén, IOK, heller. Tvärtom. Med Nordkorea på plats så hoppas man att spänningarna minskar och likaså risken för nordkoreanska provokationer under inför OS.

Men Nordkorea teg länge. Det var först i samband med den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns nyårstal som han uttryckte en önskan om att Nordkorea kanske också skulle vilja vara med.

Sydkoreas svar gjorde att Nordkorea skickar sin delegation

Sydkorea svarade på en gång på inviten och resultatet är de samtal som alltså lett till att Nordkorea kommer att sända en delegation till Pyeongchang.

Nordkorea är nu ingen särskilt framgångsrik nation i Vinter-OS. Landet har bara vunnit två medaljer, bägge i skridskoåkning, och den senaste framgången kom 1992.

Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik kom på 15:E plats i VM i Helsingfors.
Foto: IVAN SEKRETAREV / AP/ TT

Och det är väl tveksamt om Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik har någon medaljchans, de kom på 15:e plats i på VM i Helsingfors i fjol. I en intervju med AP sa den då 18-åriga Ryom Tae-Ok att tävlingen varit väldigt svår, eftersom hon inte var van vid så mycket publik.

Nordkoreas konståkare i Vinter-OS

Jere Longman, sportreporter på New York Times, ser ett konståkarpar som har paralleller med både kineser och ryssar.

– De har den typ av dynamism som vi brukar se hos kinesiska skridskoåkare och den typ av precision vi ofta ser hos ryska konståkare, säger han till NPR. 

Nordkoreaner brukar inte resa utomlands så ofta och de här två är inget undantag, men de har tävlat i bland annat Finland och Tyskland. De kvalade in till OS vid en tävling i tyska Obersdorf.

Nordkoreanerna kvalade in till OS vid en tävling i tyska Obersdorf.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP/ TT

Viktigt att Nordkoreanerna får plats i Pyeongchang

För sitt korta program brukar de välja en instrumental version av Beatles ”A day in the life”, framförd av Jeff Beck. Säkert är att många kommer att se fram emot att se dem. Fast kanske inte så mycket för eventuella guldchanser.

– Jag tror i den större olympiska världen och den större politiska världen, så betyder deras närvaro mer än hur de klarar sig, säger Jere Longman.

– Det är mycket viktigare att de är på plats, och mindre viktigt hur de slutar.

Och kanske kan vi få ett ögonblick som under Sommar-OS i Rio de Janeiro. Där tog den sydkoreanska gymnasten Lee Eun-Ju en mycket uppmärksammad selfie med sin nordkoreanska kollega Hong Un-Jong.

Världen behöver lite mer sådana nyheter från den koreanska halvön.