Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Kläbos kross – nu är han större än Gunde

Publicerad

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Det blev som förväntat.

Norrmannen Johannes Hösflot Kläbo tog hem sprintfinalen i överlägsen stil.

– Det är sjukt, säger Kläbo.

Inför sprintfinalen spekulerades det i att säsongens gigant, Johannes Hösflot Kläbo, inte hade prickat formen till OS.

Detta efter att 21-åringen slutat tvåa i kvalet.

"Han brukar inte hålla igen i kval. Kanske har han tappat superformen", skrev SVT:s längdkommentator Jacob Hård.

Men norrmannen visade att storformen fortfarande håller i sig. Talangen hade inga problem att ta sig vidare till final – och väl där slog han till på ett imponerande sätt.

Kläbo vann efter ryck

Ryssen Alexander Boltjunov utmanade länge – men i den sista uppförsbacken satte Kläbo upp ett rasande tempo och skapade en stor lucka. 

Kläbo ökade på avståndet i utförskörningen ner mot stadion och kunde defiliera i mål före italienaren Federico Pellegrino och Boltjunov.

Nu är Kläbo historisk, som den yngste guldmedaljören genom tiderna.

Vem som hade det tidigare rekordet?

Gunde Svan.

– Det är svårt att sätta ord på det. Jag hade en bra plan i finalen. När jag fick lucka i sista backen... Den känslan slår allt, säger Kläbo till TV Norge.

– Det är sjukt. Jag vet inte om det gått upp för mig.

"Grymt imponerande"

Svenske Oskar Svensson slutade femma i finalen.

– Jag stod och svor lite här nere, för han är med i sista backen och är med hela vägen upp på krönet. Det hade varit kul med en pallplats för honom. Men det är fantastiskt bra att bli femma. Att bli femma på ett OS är grymt imponerande, säger Teodor Peterson, vars resa tog slut i semifinalen.

– Han (Svensson) är redan en av de bästa i världen. Han kommer att bli att räkna med framöver - och då kommer han vara bättre än femma.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag