Karin Frick. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅNKarin Frick. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Karin Frick. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Peter Forsberg och Karin Frick i Pyeongchang. Foto: SVEN LINDWALLPeter Forsberg och Karin Frick i Pyeongchang. Foto: SVEN LINDWALL
Peter Forsberg och Karin Frick i Pyeongchang. Foto: SVEN LINDWALL
Karin Frick. Foto: MAGNUS RAGNVID / DISCOVERYKarin Frick. Foto: MAGNUS RAGNVID / DISCOVERY
Karin Frick. Foto: MAGNUS RAGNVID / DISCOVERY

Karin Frick: ”Min roll att hjälpa Foppa till succé”

Publicerad

Peter Forsberg är rookie som expertkommentator.

Som tur var har han rutinerade Karin Frick vid sin sida.

- Foppa kommer göra succé i OS och det är min roll att hjälpa honom till det, säger Karin, som hyllar sina sidekickar Forsberg, Håkan Loob, Calle Johansson och Kim Martin.

- Det märks att de är tävlingsmänniskor, säger Karin och detsamma kan sägas om henne, som snart ska "dygna" när hon ska leda fotbollssändning med Östersund, mitt i natten, från Sydkorea. 

Det är Karin Frick som har varit programledare i studion i sambands med Östersunds fotbollsäventyr i Europa.

Det ska inget OS ändra på.

Så när Östersund möter Arsenal flyger Kim Källström till Sydkorea för att vara Karin Fricks sidekick i samband med en sändning som pågår mitt i natten koreansk tid.

- Först gör jag en match med Damkronorna, åker hem och sover, sen är det Tre Kronor-Norge dagen efter och direkt efter det åker jag upp till vår OS-studio i bergen och gör fotboll mitt i natten därifrån. Det är jättestort för svensk fotboll och jag känner mig jättehedrad som får göra den matchen.

Vadå sova?

Vadå jobbigt?

Karin Frick är lika tuff som Peter Forsberg.

En anledning att de gör tv-succé ihop i samband med Discoverys OS-sändningar.

Lika barn leka bäst.

 

LÄS MER: OS 2018 – program och tv-tider onsdag 14 februari.  

”NHL går i bräschen”

Karin - som är mest känd för att jobba med handboll och fotboll - passar också bra ihop med Forsberg, Håkan Loob, Calle Johansson, Kim Martin och de i hockeyns värld av flera andra skäl.

Dels var det hockeyns kvalserie som var hennes första stora tv-jobb och dels är hon från hockeystaden Jönköping.

Du hejar givetvis på HV 71?

- Ja, vi var på ganska mycket hockey när jag var liten.

Vad är tjusningen med hockey?

- Det är lite som handboll. Det är heta känslor och det händer mycket hela tiden. Jag gillar det.

Någon hockeyupplevelse som verkligen sticker ut?

- Som korrespondent för TV4-sporten i USA bevakade jag Detroit jättemycket under deras storhetstid och charmen med hockey är öppenheten och proffsiga nivån när man jobbar med sporten. NHL går i bräschen och visar andra sporter hur man kan hantera medierna. Jag gillar det så himla mycket. Vid ett tillfälle var jag på en semifinal i slutspelet, själv med mitt stativ och min kamera, och hade inte en suck när alla medier rusade fram till Nicklas Lidström i omklädningsrummet efter matchen. Men när han var klar med alla andra pratade han med bara mig en stund.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Karin Frick har gjort succé tillsammans med bland andra Hasse Backe och Kim Källström i fotbollssändningar.

Nu har hon alltså nya lagkompisar.

Hur tycker du det har fungerat hittills här på OS?

- Det har gått över förväntan, jag är så imponerad av Peter Forsberg och Kim Martin som jag jobbat med i studion. Och av Håkan Loob som är bisittare och Calle Johansson som kommit hit efter att ha följt Tre Kronor på deras läger.

En del före detta idrottsmän blir inte så bra i tv, och även gamla stjärnor kan sitta i rutan och dra självklarheter - vad är det som gör att dina nya kolleger är så bra i tv?

- Dels har vi en grym sammanhållning som jag hoppas lyser igenom i tv. Sen är de förstås väldigt kunniga och jag har slagits av deras förmåga att hantera nervositet. Foppa och Kim Martin har kanske varit lite nervösa innan sändningar, men sedan har de varit stencoola.

Höjdpunkt hittills?

- Förutom att vi har haft sjukt kul i studion så hade vi en fin middag då vi åt koreanskt och satt på golvet, det blev jobbigt för Håkan Loob och Calle Johansson med deras stela knän. Men sen skulle ändå Håkan Loob försöka förklara olika sporter för personalen och visade några snygga konståkningsmoves. Håkan Loob är verkligen en glädjespridare.

Foto: SVEN LINDWALL

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

”Calle och Foppa är känslomänniskor”

När Tre Kronor börjar spela matcher är det Karin Frick som är programledare varje match med Peter Forsberg och Calle Johansson vid sin sida, Tommy Åström kommenterar med Håkan Loob som bisittare

Du är center i toppkedjan i studion?

- Ja, haha, det kanske man kan säga. 

Karin hoppas det ska blixtra till i studion ibland och inte bara vara två före detta spelare som är överens om allt.

- Både Calle och Foppa är känslomänniskor och spontana. Ingen av dem kan förställa sig. De kommer båda två lika envist stå för sina åsikter och det ska vara högt i tak i studion.

Du kommer trigga i gång dem lite?

- Det kommer jag inte behöva göra. Peter Forsberg och Calle Johansson tillsammans, det kommer bli väldigt äkta, det kommer bli superbra. 

Men det är upp till dig?

- Ja, det är jag som ska ställa relevanta frågor och skapa en bra studiokänsla. En av mina styrkor är att få folk att känna sig bekväma och trygga. Foppa och Calle ska veta att jag stöttar dem, jag backar upp dem. 

Hur undviker man att en studiogäst inte råkar drar självklarheter i alla fall, säger att Rasmus Dahlin är en supertalang?

- Det kan man undvika genom att jag ställa rätt frågor: varför är han så bra? Vad är det han gör?

I vissa avseenden kan man jämföra idrottsvärlden och tv-världen.

Huvudpersonerna har jobb andra skulle kunna mörda för.

Hur upplever du konkurrensen i din värld?

- Jag kan inte tänka på något annat än göra ett bra jobb.

Din egen kanal värvar stjärnor, du känner dig inte hotad?

- Jag skrev just ett nytt kontrakt och nej, så tänker jag inte. Så länge jag har en bra dialog med cheferna och deras förtroende så känns det bra. Sedan är en viss typ av konkurrens bra, du måste hålla dig à jour, annars blir du bekväm. Sedan gillar jag personligen att jobba på ett företag som satsar.

”Spelare med naken underkropp”

Vad har #metoo betytt för tv-branschen?

- Jag tycker överhuvudtaget att det varit en otrolig genomslagskraft. Vi har en fantastisk vd på vårt företag, Henriette Zeuchner, hon har varit tydlig med att hon aldrig kommer tolererar några övertramp.

Har du själv råkat illa ut?

- Att vara tjej och jobba i den hör branschen skulle man kunna tänka sig att jag varit utsatt för väldigt mycket, men nej, jag tycker inte det. Det har inte varit så farligt. Det är klart att jag fått en del grejor, allt från sms, till folk som sagt saker till spelare med naken underkropp.

Ändå säger du "inte så farligt", det säger en del om klimatet?

- Jag har ändå inte utsatts för något fysiskt eller sexuella trakasserier. 

Vad är det värsta du upplevt?

- Spelaren med naken underkropp. Och då var jag väldigt ung. Då valde jag att bara ignorera det. Skulle det hända i dag då skulle jag säga: sätt på dig brallorna eller så struntar jag i intervjun. 

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag