Stina Nilsson under måndagens träning. Foto: SVEN LINDWALLStina Nilsson under måndagens träning. Foto: SVEN LINDWALL
Stina Nilsson under måndagens träning.  Foto: SVEN LINDWALL
Teodor Peterson är beredd på att det kan bli vallaproblem under mprgondagens sprint. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNTeodor Peterson är beredd på att det kan bli vallaproblem under mprgondagens sprint. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Teodor Peterson är beredd på att det kan bli vallaproblem under mprgondagens sprint.  Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kaoset som hotar sprinten: ”Utmaning”

Publicerad

PYENONGCHANG. Kylan och den hårda vinden har redan ställt till problem under OS.

Och nu riskerar det bli problem för Stina Nilsson och de andra åkarna under morgondagens sprint. 

– Det blir en stor utmaning för vallarna, säger Teodor Peterson. 

I morgon tisdag är det dags för de första sprinttävlingarna i OS i Pyeongchang då både damerna och herrarna kör. 

Tävlingarna går kvällstid sydkoreansk tid, något som kan komma att ställa till problem för åkarna som är vana vid att tävla dagtid i världscupen.

I stället för att köra kval redan på morgon får nu Stina Nilsson, Teodor Peterson och de andra åkarna vänta till klockan halv sex för att få kvala. Finalpasset inleds först 20.00 lokal tid. 

– Temperaturerna sjunker väldigt snabbt här i Pyeongchang så det kommer att bli annorlunda att tävla ur den aspekten, säger Teodor Peterson och fortsätter.

– För egen del handlar det mest om att ta med mer kläder och klä på sig under tävlingens gång. Den stora och svåraste utmaningen blir för vallarna. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Den svenska vallachefen Urban Nilsson är medveten om att kylan kan komma att ställa till problem.

– Som vädret har varit tidigare så har det varit allt från minus tio grader mitt på dagen till nollgradigt och sedan har temperaturen sjunkit väldigt snabbt på kvällen. Och då är det ett tufft vallningsläge. 

– Vi har varit inställda på att den snabbt sjunkande kylan kan göra att vi tvingas välja både nya skidor och och ny valla till finalpasset. Men i morgon verkar det som att det inte ska bli lika stort temperaturfall, vilket vi är tacksamma för, säger Nilsson. 

Den svenska vallachefen Urban Nilsson. Foto: NILS PETTER NILSSON

Vallachefen Urban Nilsson är dock inställd på att kylan fortfarande kan ställa till problem under morgondagens sprint. 

– Vi vallare måste förbereda oss på de här väderförutsättningarna. Men vi har även pratat med åkarna och sagt till dem måste vara medvetna om läget, och att det kan bli stora förändringar mellan kvalet och finalpasset.

– Åkarna kan komma att bli tvungna att hjälpa till att testa skidor i stället för att vila mellan kvalet och finalpasset. 

Är det svårare att planera inför en kvällstävling?

– Svårare vet jag inte, men det blir en viss skillnad. 99 procent av alla andra tävlingar körs ju dagtid och då är det ju tvärtom, att det går från kallt till varmare. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag