Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kaoset som hotar sprinten: ”Utmaning”

Stina Nilsson under måndagens träning. Foto: SVEN LINDWALL
Teodor Peterson är beredd på att det kan bli vallaproblem under mprgondagens sprint. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

PYENONGCHANG. Kylan och den hårda vinden har redan ställt till problem under OS.

Och nu riskerar det bli problem för Stina Nilsson och de andra åkarna under morgondagens sprint. 

– Det blir en stor utmaning för vallarna, säger Teodor Peterson. 

I morgon tisdag är det dags för de första sprinttävlingarna i OS i Pyeongchang då både damerna och herrarna kör. 

Tävlingarna går kvällstid sydkoreansk tid, något som kan komma att ställa till problem för åkarna som är vana vid att tävla dagtid i världscupen.

I stället för att köra kval redan på morgon får nu Stina Nilsson, Teodor Peterson och de andra åkarna vänta till klockan halv sex för att få kvala. Finalpasset inleds först 20.00 lokal tid. 

– Temperaturerna sjunker väldigt snabbt här i Pyeongchang så det kommer att bli annorlunda att tävla ur den aspekten, säger Teodor Peterson och fortsätter.

– För egen del handlar det mest om att ta med mer kläder och klä på sig under tävlingens gång. Den stora och svåraste utmaningen blir för vallarna. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Den svenska vallachefen Urban Nilsson är medveten om att kylan kan komma att ställa till problem.

– Som vädret har varit tidigare så har det varit allt från minus tio grader mitt på dagen till nollgradigt och sedan har temperaturen sjunkit väldigt snabbt på kvällen. Och då är det ett tufft vallningsläge. 

– Vi har varit inställda på att den snabbt sjunkande kylan kan göra att vi tvingas välja både nya skidor och och ny valla till finalpasset. Men i morgon verkar det som att det inte ska bli lika stort temperaturfall, vilket vi är tacksamma för, säger Nilsson. 

Den svenska vallachefen Urban Nilsson. Foto: NILS PETTER NILSSON

Vallachefen Urban Nilsson är dock inställd på att kylan fortfarande kan ställa till problem under morgondagens sprint. 

– Vi vallare måste förbereda oss på de här väderförutsättningarna. Men vi har även pratat med åkarna och sagt till dem måste vara medvetna om läget, och att det kan bli stora förändringar mellan kvalet och finalpasset.

– Åkarna kan komma att bli tvungna att hjälpa till att testa skidor i stället för att vila mellan kvalet och finalpasset. 

Är det svårare att planera inför en kvällstävling?

– Svårare vet jag inte, men det blir en viss skillnad. 99 procent av alla andra tävlingar körs ju dagtid och då är det ju tvärtom, att det går från kallt till varmare. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!