Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kallas vägran på guldceremonin

Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: FEI MAOHUA / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: SVEN LINDWALL

PYEONGCHANG. Efter uppvisningen i premiärdistansen på OS strålade Charlotte Kalla ihop med sin guldmedalj under medaljceremonin.

Men med risk för sjukdom avstod svenskan att kyssa medaljen för fotograferna.

– Den är jättesnygg. Och tung!, säger hon.

Fem timmar har gått sedan målgången på Alpensias skidstadion där Charlotte Kalla skrev historia med sitt tredje OS-guld – och ett oförglömligt ryck som ställde konkurrenterna.

Det är sen kväll i Pyeongchang när en något trött men fortfarande strålande glad Charlotte Kalla gör sitt sista medieframträdande efter medaljceremonin.

Och hon har hunnit smälta en del av upplevelserna.

– Jag blev nog mest tagen på blomsterceremonin på stadion, när jag hade fått byta om och smälta känslorna ett tag. Sedan har det varit intensivt. Men det var väldigt speciellt att få stå överst på pallen när svenska nationalsången spelades, säger Kalla.

"Vågade inte kolla bakåt"

Rycket i den långa backen överraskade såväl Marit Björgen som Krista Pärmakoski. Men Kalla vågade inte ta ut segern i förskott.

– Jag vågade inte kolla bakåt förrän jag var på upploppet. Jag fokuserade bara på att åka skidor och stå emot smärtan som påkallade uppmärksamhet, säger hon.

Foto: / SVEN LINDWALL

Strax efter målgång ringde statsminister Stefan Löfvén och gratulerade henne. Därefter har hälsningarna fortsatt att strömma in.

– Jag har faktiskt inte bläddrat igenom mobilen än. Jag sparar det tills när jag kommer till rummet. Men jag har sett att jag har många sms och mejl att läsa, säger hon.

"Hade inte stått här utan honom"

Direkt efter att Charlotte Kalla hade tagit OS-guld i Pyeongchang hissade farfar Bengt Kalla flaggan hemma i Tärendö. 

Bengt Kalla har följt sitt barbarn under många mästerskap men den här gången fick 81-åringen stanna hemma i Norrbotten. Flygresan till Sydkorea var för tuff. 

– Jag känner mig väldigt stolt för hennes del, och det var väldigt roligt. Jag vet hur hon hårt hon tränat och satsat för det här, det är så roligt att hon får vinna, säger Bengt Kalla.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

 

Charlotte Kalla spricker upp i ett leende när farfars – eller som hon själv kallar honom: "faffa" – hälsning kommer på tal.

– Jag är så himla glad att han tog med mig ut i skidspåret som sjuåring. Jag hade inte stått här idag om det inte hade varit för honom, säger hon.

Kalla: "Ska fira med en dusch"

Efter den avslutade medaljceremonin ombads Kalla att kyssa medaljen. Men som bekant väntar fler lopp under OS för svenskan, som därför ställde upp för fotograferna på att bita i medaljen – men inte kyssa den – med tanke på sjukdomsrisken. 

– Nej, svarade hon snabbt.

– Hon har fler lopp, tillade SOK:s presschef Lars Markusson.

Samtidigt gladdes hon över sin guldmedalj.

– Den är jättesnygg. Och tung! Och så står det ingraverat här vilken distans det är, säger hon.

På torsdag fortsätter guldjakten för Charlotte Kalla i 10 km fristil. 

– Och nu ska jag fira med en dusch. Det ska bli jätteskönt!, säger hon.

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!