Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USAFoto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
 Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: FEI MAOHUA / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENSTFoto: FEI MAOHUA / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST
 Foto: FEI MAOHUA / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL

Kallas vägran på guldceremonin

Publicerad

PYEONGCHANG. Efter uppvisningen i premiärdistansen på OS strålade Charlotte Kalla ihop med sin guldmedalj under medaljceremonin.

Men med risk för sjukdom avstod svenskan att kyssa medaljen för fotograferna.

– Den är jättesnygg. Och tung!, säger hon.

Fem timmar har gått sedan målgången på Alpensias skidstadion där Charlotte Kalla skrev historia med sitt tredje OS-guld – och ett oförglömligt ryck som ställde konkurrenterna.

Det är sen kväll i Pyeongchang när en något trött men fortfarande strålande glad Charlotte Kalla gör sitt sista medieframträdande efter medaljceremonin.

Och hon har hunnit smälta en del av upplevelserna.

– Jag blev nog mest tagen på blomsterceremonin på stadion, när jag hade fått byta om och smälta känslorna ett tag. Sedan har det varit intensivt. Men det var väldigt speciellt att få stå överst på pallen när svenska nationalsången spelades, säger Kalla.

"Vågade inte kolla bakåt"

Rycket i den långa backen överraskade såväl Marit Björgen som Krista Pärmakoski. Men Kalla vågade inte ta ut segern i förskott.

– Jag vågade inte kolla bakåt förrän jag var på upploppet. Jag fokuserade bara på att åka skidor och stå emot smärtan som påkallade uppmärksamhet, säger hon.

Foto: / SVEN LINDWALL

Strax efter målgång ringde statsminister Stefan Löfvén och gratulerade henne. Därefter har hälsningarna fortsatt att strömma in.

– Jag har faktiskt inte bläddrat igenom mobilen än. Jag sparar det tills när jag kommer till rummet. Men jag har sett att jag har många sms och mejl att läsa, säger hon.

"Hade inte stått här utan honom"

Direkt efter att Charlotte Kalla hade tagit OS-guld i Pyeongchang hissade farfar Bengt Kalla flaggan hemma i Tärendö. 

Bengt Kalla har följt sitt barbarn under många mästerskap men den här gången fick 81-åringen stanna hemma i Norrbotten. Flygresan till Sydkorea var för tuff. 

– Jag känner mig väldigt stolt för hennes del, och det var väldigt roligt. Jag vet hur hon hårt hon tränat och satsat för det här, det är så roligt att hon får vinna, säger Bengt Kalla.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

 

Charlotte Kalla spricker upp i ett leende när farfars – eller som hon själv kallar honom: "faffa" – hälsning kommer på tal.

– Jag är så himla glad att han tog med mig ut i skidspåret som sjuåring. Jag hade inte stått här idag om det inte hade varit för honom, säger hon.

Kalla: "Ska fira med en dusch"

Efter den avslutade medaljceremonin ombads Kalla att kyssa medaljen. Men som bekant väntar fler lopp under OS för svenskan, som därför ställde upp för fotograferna på att bita i medaljen – men inte kyssa den – med tanke på sjukdomsrisken. 

– Nej, svarade hon snabbt.

– Hon har fler lopp, tillade SOK:s presschef Lars Markusson.

Samtidigt gladdes hon över sin guldmedalj.

– Den är jättesnygg. Och tung! Och så står det ingraverat här vilken distans det är, säger hon.

På torsdag fortsätter guldjakten för Charlotte Kalla i 10 km fristil. 

– Och nu ska jag fira med en dusch. Det ska bli jätteskönt!, säger hon.

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag