Charlotte Kalla tillsammans med mamma Lena under OS i Sotji för fyra år sedan. Foto: SVEN LINDWALLCharlotte Kalla tillsammans med mamma Lena under OS i Sotji för fyra år sedan. Foto: SVEN LINDWALL
Charlotte Kalla tillsammans med mamma Lena under OS i Sotji för fyra år sedan. Foto: SVEN LINDWALL
Charlotte Kallas mamma, Lena Kalla. Foto: SVEN LINDWALLCharlotte Kallas mamma, Lena Kalla. Foto: SVEN LINDWALL
Charlotte Kallas mamma, Lena Kalla.  Foto: SVEN LINDWALL

Kallas mamma sjuk – tvingas stanna hemma

Publicerad

PYEONGCHANG. Charlotte Kallas mamma Lena skulle ha varit på plats i Sydkorea.

Men sjukdom satte stopp och nu följer Lena Kalla sin dotters framgångar från tv-soffan hemma i Pajala.

– Jag hoppas att Charlotte känner att jag finns där för henne ändå, säger Lena Kalla.

Charlotte Kalla fick bästa tänkbara start på OS i Pyeongchang.

Redan på den första riktiga tävlingsdagen slog 30-åringen till med ett guld i skiathlon.

Precis som vid som så många andra mästerskap fanns Charlotte Kallas alldeles egna hejarklack från Tärendö på plats för att stötta bygdens stora stjärna.

Men den här gången saknas en person i gänget med de klarblå jackorna med ett Kalla-tryck på ryggen.  

Mamma Lena Kalla tvingades ställa in sin resa kort innan OS.

– Jag är sjukskriven och då blev valet förstås att stanna hemma. Hälsan är ändå alltid viktigast, säger Lena Kalla och tystnar en stund.

– Jag följer OS här hemma i tv-soffan nu. Men det är klart att jag önskar att jag hade stått med de andra i Tärendö-gänget och följt tävlingarna på plats i Sydkorea. Innan de åkte i väg var jag faktiskt ganska ledsen över att jag inte kunde följa med.

– Sedan har det gått lite lättare. Det är fantastiskt att följa ett OS på tv också.

"Charlotte har tvivlat på sig själv"

När Charlotte Kalla på ett överlägset sätt körde hem guldet i skiathlon i lördags morse svensk tid tittade Lena Kalla på loppet tillsammans med sin syster.

– Jag kan knappt fatta att hon har gjort det. Och hela Pajala är glada, alla är så, så stolta. Jag också så klart.

Lena Kalla menar att Charlottes val att göra en egen satsning och inte träna tillsammans med de andra i landslaget har varit viktig för henne.

Men också jobbig.

– Charlotte har tvivlat på sig själv ibland, och valet hon gjort. Men då har jag påmint henne om att hon tog det här beslutet för att göra något hon tror på. Och om hon inte hade gjort det hade hon kanske ångrat sig efter sin karriär.

"Hon har inte haft några lagkamrater"

Lena Kalla berättar att hon har försökt vara ett stöd för sin dotter i den ensamma satsningen.

– Det har varit tunga tider för Charlotte också. Hon har inte haft några lagkamrater, och det har hon nog saknat mest. Men jag har försökt att stötta henne så mycket jag kan, och jag är så glad att hon har gjort den här satsningen. Och det vet jag att Charlotte också är.

Lena Kalla försöker alltid att vara ett stöd för sin dotter.Foto: SVEN LINDWALL

Klockan hann nästan bli midnatt i Pyeongchang innan Charlotte Kalla fick tid att ringa sin mamma efter OS-guldet i lördags.

– Det var en omtumlande dag för oss alla. Och när Charlotte ringde sent på kvällen hade hon huvudvärk. Jag tror att det var all anspänning som släppte, men hon berättade att hon skulle gå och lägga sig och sova med medaljen bredvid sig, säger Lena Kalla.

LÄS MER: Längdskidor i OS – program med tider och datum.

"Då ska jag vara stark"

I morgon bitti svensk tid ställer sig Charlotte Kalla på startlinjen igen i Pyeongchang när det är dags för hennes favoritdistans 10 kilometer fristil.

Och mamma Lena är hoppfull inför loppet.

– Med den öppningen som Charlotte fick på OS och de andra svenska framgångarna som kommit efter så tror jag att det har gett henne extra energi. En bra start smittar av sig på hela det svenska laget, så har det varit i andra mästerskap och jag hoppas att det kommer vara så nu också...

– Charlotte tror på sig själv, och står upp för vad hon tror på. Jag är väldigt stolt över henne.

Det märks ändå att det grämer Lena Kalla att hon inte kan vara på plats i Sydkorea.

– Samtidigt vet jag hur det är, och Charlotte påminde mig om just det innan hon for, att under OS kommer vi ändå inte att kunna umgås. Då går hon in i sin bubbla... Men jag vill bara att Charlotte ska veta att jag finns där för henne även om jag inte är på plats på OS den här gången. 

– Jag kommer igen till VM nästa år. Då ska jag vara stark.

Kallas egna hejarklack från Tärendö på plats i Pyeongchang. Nästa gång hoppas mamma Lena vara med igen. Foto: / SVEN LINDWALL

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag