Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kalla omskakad: "Det är hemskt"

Charlotte Kalla är skärrad av SportExpressens bilder hur hundar plågas i Sydkorea.
Foto: Expressen
Hundar på väg att bli mat i OS-landet Sydkorea.

SEISER ALM. Samtidigt som OS i Pyeongchang är mindre än två veckor bort har SportExpressen kunnat rapportera om djurplågeri i värdlandet

I Sydkorea plågas, hängs och klubbas hundar ihjäl för att sedan ätas.  

Något som får den svenska skidstjärnan Charlotte Kalla att reagera starkt. 

– Det här är helt främmande för mig och hemskt, säger Kalla. 

Den 9 februari invigs OS i Pyeongchang och världens ögon riktas mot den sydkoreanska vintersportorten. 

Samtidigt kämpar djurrättsorganisationer i landet för att uppmärksamma det pågående djurplågeriet av hundar i Sydkorea.

Hundkött är en stor industri i Sydkorea. Det finns över 17 000 gårdar som varje år föder upp över 2,5 miljoner hundar. Köttet används till mat, framför allt under sommaren, men också till alternativ hälsokost.

Men flera djurrättsorganisationer har larmat om att många av hundarna lever i fruktansvärda förhållanden under uppfödningen, hopträngda i smutsiga gallerburar utan tillräckligt med mat och vätska eller värme på vintern. Man har också upptäckt valpar med sår för att de ramlar genom hål i gallerburen. 

Save Korean Dogs är en av organisationer hoppas att OS i Pyeongchang ska sätta strålkastarljuset på hundköttsindustrin i Sydkorea.

De kampanjar dessutom för att OS-stjärnor som Charlotte Kalla ska bojkotta spelen.

– Vi har uppmanat till bojkott, men man kan agera på många sätt. De svenska OS-stjärnorna, kanske ledaren för truppen, skulle till exempel kunna skriva ett brev till IOK och be dem utreda hundköttmarknaden och vad som händer bakom alla vackra kulisser. Det skulle vara betydelsefullt, säger djurrättsaktivisten Nami Kim i reportaget som SportExpressen publicerade på söndagen.

Hundarna hålls fångna i burar innan de blir mat.

Kalla: "Jag visste inget"

När SportExpressen visar ett filmklipp från reportaget om behandlingen av hundar i Sydkorea för Charlotte Kalla blir hon skärrad. 

– Det här visste jag ingenting om...

Charlotte Kalla tystnar en stund och ser märkbart tagen ut. 

– Jag har inte alls hört talas om den här behandlingen av hundar i Sydkorea, det är hemskt. Det var inget jag visste om sedan tidigare. 

Vad känner du när du ser den här filmen?

– Det är väldigt främmande och hemskt... Det här var inte alls kul att se. 

Erbjuder guidad tur

Aktivisten Nami Kim, som räddat många hundar från köttfarmerna, säger att hon erbjuder de svenska OS-stjärnorna en guidad tur till ett hundslakthus.

– Massor av människor vänder bort blicken för det är en mardröm, de vill inte se vad de hört talas om. De vill inte behöva konfrontera det, men om någon från Sveriges vill se det med egna ögon, så är jag beredd att ta dem till en av köttfarmerna. Men jag tycker själv att det är jobbigt att se, säger Nami Kim.

Den 10 februari gör Charlotte Kalla sin första tävling i OS i Pyeongchang när damernas skiathlon avgörs. 

Hundkött till salu i Sydkorea.

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.