Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL
Marit Björgen, en av Kallas största konkurrenter till morgondagens guldmedalj. Foto: PHILIP GADDMarit Björgen, en av Kallas största konkurrenter till morgondagens guldmedalj. Foto: PHILIP GADD
Marit Björgen, en av Kallas största konkurrenter till morgondagens guldmedalj.  Foto: PHILIP GADD

Kalla har alla chanser att låta oss stanna i himlen

Publicerad

 

PYEONGCHANG. Efteråt beskriver en norsk kollega skillnaden mellan Sverige och Norges pressträffar som mellan "himmel och helvete".

Det är Sverige som är himmelriket.

Så lämpligt.

Jag tror nämligen Charlotte Kalla har alla chanser att låta oss stanna där uppe ett bra tag till.

Låt mig börja med att säga äntligen.

Äntligen är tiden här att lyfta blicken från rättssalar, laboratorium och apotek och titta fram mot något helt annat.

Som i morse.

Jag stod där i toppen av en backe och såg långt, långt, där nere Charlotte Kalla börja sin klättring uppåt.

Den här gången var målet ett skidpar som låg och väntade på backkrönet för sin tur att testas.

På lördag är målet OS-guld.

 

LÄS OCKSÅ: OS 2018 - program och tv-tider, lördag 10 februari 

 

Charlotte Kalla en självklar kandidat

Det är faktiskt inte något att vare sig hymla om eller tveka över denna gång. Charlotte Kalla har aldrig varit bättre än denna vinter. Hon är en självklar guldkandidat, och det finns egentligen inget som talar emot att allt slutar precis så.

Inte ens fyra småfrusna norskor.

Marit Björgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg och Ragnhild Haga valde denna dag att påpälsade möta medierna i en lika öde som iskall gymnastiksal.

Gemytligt?

Inte så värst.

Efter en halvtimmes frågor till gänget på podiet lämnade sedan den norska kvartetten raskt gymnastiksalen och dess huttrande gäster.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag 

 

Några timmar senare bjöd Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Anna Haag och Ebba Andersson in till sin pressträff.

Platsen var det som kallas Sweden Arena. En byggnad där solen värmde genom generösa panoramafönster. 

Efter några korta minuter på podiet klev den svenska kvartetten alla ner, minglade sig lugnt och tålmodigt igenom journalistskocken tills vi alla fått chans ställa våra frågor.

Gemytligt?

Verkligen.

Det behöver naturligtvis inte betyda ett skvatt för hur det kommer att se ut i spåren på lördag. 

Men jag kan väl säga så här: 

 

 

Att se Charlotte Kalla, Stina Nilsson och de andra utstråla total harmoni två dagar före en OS-premiär känns lugnt sagt lovande.

Hur det kommer att se ut på lördag?

Som vanligt.

Björgen & Co kommer att sätta fart redan på väg ut från stadion under den klassiska delen. De kommer att vilja spräcka upp fältet direkt, hänga av så många som någonsin är möjligt redan innan skidbytet.

Om de lyckas?

Delvis. På de här blytunga banorna är det bara de riktigt, riktigt starka åkarna som kommer att ha en chans att hänga med hela vägen.  

Men 2018 är det inte längre bara ett gäng norska damer som räknas in i den kategorin. Finskan Krista Pärmäkoski kommer att vara med, förmodligen amerikanskan Jessica Diggins, möjligen österriskan Teresa Stadlober och svenskan Stina Nilsson.

Och definitivt Charlotte Kalla.

Sedan kommer den där sista backen. den där allt kommer att avgöras. Den vi tidigt på lördag morgon ska döpa efter den förste åkare att använda den som sitt gyllene vapen.  

Wengbacken? Björgenbacken? 

Möjligt.

Men själv tror jag att tiden är här för att Charlotte Kalla ska få sin alldeles egen del av Sydkorea uppkallad efter sig.

Och då vet vi alla vad som samtidigt händer i en helt annan del av världen:

Ett litet land kallat Sverige försätts plötsligt i himmelsk eufori.

Jag längtar redan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag