Charlotte Kalla. Foto: Expressen TV.Charlotte Kalla. Foto: Expressen TV.
Charlotte Kalla. Foto: Expressen TV.
Stina Nilson och Anna Haag tränar i Sapporo. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNStina Nilson och Anna Haag tränar i Sapporo. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stina Nilson och Anna Haag tränar i Sapporo. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL

Kallas kritik mot SVT efter bråket

Publicerad

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Enligt SVT har två svenska landslagsåkare visat prov på misstänkt höga blodvärden. 

Men de svenska skidstjärnorna väljer att lägga fokus på tävlingarna – och Charlotte Kalla tycker att SVT:s timing är fel. 

– Det är väldigt olyckligt att det här dras upp, säger Kalla. 

– Vi har sagt till våra ledare att vi inte vill ha någon information om det här, säger Anna Haag. 

SVT-dokumentären "OS - ett orent spel" har dragit i gång rejäla dopingspekulationer inför OS. Främst för segmentet där en svensk landslagsåkares osedvanligt höga blodvärden granskas av ansedda dopingexperter. 

– Jag är praktiskt taget säker på att detta är doping, säger amerikanske läkaren James Stray-Gundersen i dokumentären.

 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum

Svensk utpekad

Enligt landslagsläkaren Per Andersson har SVT informerat honom om att deras granskning visade på två svenska åkare med misstänkt höga blodvärden: en kvinna och en man. Båda två ska fortfarande vara aktiva i landslaget. 

I dag på skidlandslagets pressträff inför OS-starten fick åkarna själva en möjlighet att kommentera SVT:s avslöjande. 

Kallas kritik mot SVT

– Jag har inte sett till ledarna. Så UG:s dokumentär påverkar mig inte mer än att jag saknat dem, säger Charlotte Kalla. 

– Jag har valt att inte följa debatten och inte sett dokumentären. Det är väldigt olyckligt att det dras upp just nu, även fast jag är positivt inställd till att det granskas. 

Stina Nilsson: 

– Vi har inte tittat på den. Ledarna har varit kloka nog att låta oss fokusera på det vi är här för, och det är att åka skidor, säger Stina Nilsson. 

"Vill inte ha någon information"

Anna Haag bekräftar att åkarna vägrar att titta på dokumentären medan OS pågår. 

– Vi har sagt till våra ledare att vi inte vill ha någon information om det här, säger hon. 

Men just att det är en aktiv, kvinnlig åkare i landslaget som pekas ut som misstänkt – hur upplever du det? 

– Det hade vi ingen aning om. Vi har sagt, väldigt tydligt, till våra ledare att vi inte vill ha någon information om det. Vi vill förbereda oss för tävlingarna och vara i bubblan. Allt som kräver energi stänger vi ute. Vi vet att våra ledare hanterar det bra. Det är en fråga vi får ta tag i sen.

Det har viktigt för er att poängtera för ledarna att ni inte vill störda av det här?

– Ja, absolut. Vi har varit väldigt tydliga från första början att vi vill vara i vår bubbla och inte läsa några nyheter.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag