Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Attacken efter jätteblundern

Foto: Kanal 5.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Eve Muirhead såg otroligt besviken ut efter att hon sänkt sitt lag.Foto: Kanal 5.
Foto: Kanal 5.
Foto: JAVIER ETXEZARRETA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

PYEONGCHANG. Sverige stormar fram i grundspelet i OS-curlingen.

Lag Hasselborg slog Storbritannien med 8-6 efter en dramatisk avslutning i skiljeomgång.

När britternas skipper Eve Muirhead skulle lägga sin allra sista sten svarade hon för en jätteblunder.

Efter matchen uppstod en het diskussion om Muirhead verkligen hade gjort bort sig.

Sveriges curlingdamer fick sitt tuffaste test hittills mot rutinerade skippern Eve Muirhead och hennes brittiska lag.

Efter en jämn match rakt igenom hade svenskorna chansen att punktera matchen  definitivt i nionde rundan vid ställningen 4-4. Sverige hade chans att ta hela fem poäng inför sin sista sten, men Muirhead räddade det brittiska laget med en näst intill perfekt dragning.

Anna Hasselborg fick nöja sig med att kamma hem två poäng på sin sista sten, vilket gav Sverige en 6-4-ledning inför den avslutande rundan. Där tvingade Storbritannien fram Hasselborg till en dubbelknock på sista sten för seger.

LÄS MER: Curling under OS – program med tider och datum.

Jätteblundern som avgjorde

Svenskan gick för att ta bort de båda brittiska stenarna i boet, men fick bara bort den ena och brast ut i besvikelse efteråt: "Fan vad nära!", samtidigt som hon fick uppmuntrande kommentarer av av sina lagkamrater. 

Storbritannien tvingade därmed fram en skiljeomgång – och då blev dramatiken ännu större.

När skippern Eve Muirhead skulle lägga britternas sista sten, för att sätta rejäl press på Sverige, så svarade hon för en jätteblunder: "lampan" på hennes sten tändes, vilket betyder att Muirhead inte släppte stenen i tid innan hog line (den avgränsande linjen).

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Enkel avslutning för Sverige

Stor förvirring uppstod i såväl det brittiska och svenska laget. En matchdelegat kallades in för att förklara beslutet. Britterna protesterade medan Anna Hasselborg lugnt hördes svara på engelska: "Jag håller inte med".

Reprisbilder på TV:n visar att Muirhead släppte stenen i tid, men att hon sannolikt råkade nudda den igen efter hog line, varpå lampan blinkade. Till slut stod det klart att stenen ogillades och Sverige fick en enkel stöt att avgöra matchen till 8-6.

Diskussionerna skulle bli heta efteråt.

"Det är en katastrof"

Efter matchen var BBC:s curlingexpert, fyrfaldiga OS-deltagaren, Jackie Lockhart kritisk till beslutet.

– Det här är väldigt märkligt. Det är en katastrof. Bedrövligt, säger hon i BBC:s sändning

Lockhart var kritisk till att domslutet inte dubbelkollades med videorepriser av arrangören.

– Alla idrotter går framåt och det är nog dags att vi börjar titta på videoreporter också. Det är något de måste börja undersöka i alla fall. För det här är verkligen en besvikelse, det är inte så man vill att det ska gå till, säger hon.

"Svårt att acceptera"

Brittiska skippern Eve Muirhead var besviken efteråt.

– När man tittar på repriserna ser det ut som att jag släpper stenen innan (hogline). Det var svårt att acceptera och ett jobbigt sätt att avsluta matchen på, säger hon till BBC.

– Det är nog första gången i hela mitt liv som det här händer mig. Men det finns inget vi kan göra nu. Vi måste gå vidare, fortsätter hon.

Lag Hasselborg har nu 5-0 i matcher och fortsätter storma fram i grundserien, precis som lag Edin, som också har 5-0 i matcher.

– Vi visste inför turneringen att det skulle bli många tajta matcher och säkert en del matcher som avgörs i sista rundan eller i skiljeomgång. Så vi fokuserade bara på att behålla sista sten i slutet, och i en skiljeomgång är det jätteviktigt. Vi är väldigt nöjda med segern, säger Anna Hasselborg. 

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis