Kim Boutin Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USAKim Boutin Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Kim Boutin Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Choi Min-jeong Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNChoi Min-jeong Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Choi Min-jeong Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Jublar – sen blir hon blåst på sin medalj

Publicerad

Choi Min-jeong jublade över sin OS-medalj.

Minuterna senare blev hon diskad.

Domslutet gjorde att kanadensiskan Kim Boutin fick brons.

OS i Pyeongchang är i full gång, och under tisdagen avgjordes bland annat OS-finalen i 500 meter skridskor.

Folkfest och imponerande prestationer präglade tävlingarna – men det hela fick en bitter eftersmak.

Choi Min-jeong jublade glatt för sin silvermedalj.

Men efter en kontroversiell situation diskades silvermedaljören på grund av obstruktion – och sydkoreanska supportrar var inte sena med att vädra sin ilska.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

Osmakliga påhoppet: "Skär av dina smutsiga händer"

Slagpåse för denna ilska blev den nya bronsmedaljören Kim Boutin, som fått ta emot mängder med ilska på diverse sociala medier. Olympics.cbc rapporterar om kommentarer som:

"Skäms du inte över att ha fuskat i OS?", "Om jag hittar dig kommer du dö", "Lägg ner karriären och hoppas du får ett svårt liv" och i en skärmdump syns även "Skär av dina smutsiga händer".

Inga trevliga ord alltså – och nu engagerar sig den kanadensiska olympiska kommittén, enligt en intervju med Boutins pappa gjord av Radio-Canada.

Stöttas av somliga

Alla var dock inte lika hårda i tonen mot just Boutin, utan menade i stället att folk borde skylla på domaren. I kommentarsfältet syntes även stöttande personer:

"Alla, snälla, det är domaren som ska beskyllas. Idrottaren gjorde inget fel" och "Som korean är jag väldigt ledsen över att vissa människor lämnar såna här kommentarer. De är väldigt känsliga just nu. Snälla, glöm det här och njut av resten av OS. Jag är så ledsen".

Kim Boutin har stängt ner sina sociala medier efter hatstormen. Den kanadensiska olympiska kommittén har också låtit meddela att man kopplat in polisen och skridskoförbundet för att utreda hoten.

"Hälsan, tryggheten och säkerheten för alla våra OS-utövare är vår högsta prioritet, skriver olympiska kommittén i ett uttalande. 

 

LÄS MER: Alla tv-tider i OS för torsdag 15 februari 

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Väderkaoset i OS – parken evakueras 

LÄS MER: Fylleskandal skakar Norge – ledare skickas hem 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag