Kei Saito. Foto: Facebook.Kei Saito. Foto: Facebook.
Kei Saito.  Foto: Facebook.
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fast i dopingrazzia – skickas hem från OS

Publicerad

PYEONCHANG. OS i Pyeonchang har haft sitt första dopingfall. 

Den japanske skridskoåkaren Kei Saito har testats positiv för doping. 

I natt svensk tid rapporterades det första dopingfallet i OS i Pyeongchang. Skridskoåkaren Kei Saito, som tävlar i short track, har testats positiv för acetalozamide. 

Kei Sato fastnade i ett så kallat "out of competition-test", vilket betyder att det inte gjorts i samband med OS-tävlingarna.

I stället gjordes testet samma dag som Saito landade i Sydkorea. OS-arrangören brukar göra razzior innan spelen drar i gång för att kunna testa så många som möjligt. Det var det testet som visade positivt för doping. 

Saito skickas hem efter dopingavslöjandet

Enligt den japanska olympiska kommittén så hävdar Saito sin oskuld och hänvisar till ett dopingtest han gjorde i slutet av januari i år som inte visade spår av doping. 

21-årige Saito har ännu inte tävlat i OS i Pyeonchang men skickas nu hem från spelen. Kei Saito är den förste japanen att åka fast för doping i samband med ett vinter-OS. Nattens dopingfall blir en skamfläck för Japan och Tokyo som står värd för OS 2020.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag