Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag ska försöka skrämma Shiffrin”

Frida Hansdotter och Anja Pärson. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mikaela Shiffrin är storfavorit. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

PYEONGCHANG. Mikaela Shiffrin står i vägen för ett svenskt OS-guld. 

Nu hoppas Frida Hansdotter att den amerikanska stjärnan misslyckas med sitt åk för att på så sätt kunna ta hem segern. 

– Man måste stå på start och känna att man har chansen, annars skulle jag nog inte fortsätta tävla om jag inte kände att det kan gå, säger Frida Hansdotter. 

Det skiljer tio år mellan dem, men de känner varandra väl. De senaste säsongerna har Mikaela Shiffrin och Frida Hansdotter följts åt på världscupen. Och alltsomoftast har det slutat med seger för Shiffrin och en andra eller tredjeplats för Hansdotter. 

Den här säsongen har Hansdotter två andraplatser och tre tredjeplatser på världscupen. Mikaela Shiffrin har vunnit vinterns fem av sju slalomtävlingar. 

Shiffrin är därmed storfavorit till OS-guldet. Något Frida Hansdotter försöker bortse från inför tävlingen. 

– När man står på start kopplar man bort det, det är en ny tävling och även om Shiffrin bara råkar göra ett misstag på en av tio tävlingar så kan det hända vilken dag som helst. Man måste stå på start och känna att man har chansen, annars skulle jag nog inte fortsätta tävla om jag inte kände att det kan gå, säger hon. 

Tuff kamp bakom Shiffrin

Om guldet blir Shiffrins är det betydligt jämnare bakom slalomgiganten. Frida Hansdotter, Petra Vlhova och Wendy Holdener ser på förhand ut att göra upp om resterande medaljer. 

– Det är väl oftast vi som fajtas om medaljerna, och det är en kul fajt, även om Mikaela har visat en annan nivå än oss andra så är det kul att ha Petra och Wendy, att det är en tajt fajt. 

Och det kan bli jämnt även i onsdagens slalom:

– Wendys styrka är att hon är uppvuxen på carvingskidan och varvar sig ner, Petra är mer en slugger, kämpa, kämpa. Vi har väldigt olika åkstilar så ofta slutar det bara med några hundradelars marginal. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

 

"Försöka skrämma henne"

OS i Pyeongchang blir sannolikt Frida Hansdotters sista chans att ta en olympisk medalj. Förutom femteplatsen från Sotji har hon en 15:e plats från OS i Vancouver. 

Men någon direkt press känner hon inte:

– Jag har bra åkning och har visat att jag kan leverera. Det är ingen ny situation om jag ligger topp tre efter första åket. Men som i OS i Sotji lade jag bort det i första åket, nu får jag försöka vara med direkt så att jag kan skrämma Mikaela, säger Frida Hansdotter. 

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!