Stina Nilssons pappa Richard. Foto: KALLE FORSSELLStina Nilssons pappa Richard. Foto: KALLE FORSSELL
Stina Nilssons pappa Richard. Foto: KALLE FORSSELL
Stina Nilsson Foto: / SVEN LINDWALLStina Nilsson Foto: / SVEN LINDWALL
Stina Nilsson Foto: / SVEN LINDWALL
Foto: / SVEN LINDWALLFoto: / SVEN LINDWALL
 Foto: / SVEN LINDWALL

”Jag bara gråter – är helt magiskt”

Publicerad

PYEONGCHANG. När Stina Nilsson korsade mållinjen i Pyeongchang rusade mamma Karin rakt ut i trädgården i Malung och hissade flaggan. 

Från ett annat håll kom syster Malin springande.

– Nu ska vi fira med semlor, men just nu gråter jag bara, säger Malin Nilsson. 

Och på plats i Sydkorea fanns pappa Richard. 

– Det här är helt magiskt, säger han. 

Stina Nilsson vann sprinttävlingen på ett överlägset sätt, och hon gjorde det framför en jublande pappa Richards ögon.

– Det är helt magiskt. Man finner inga ord, så mycket som Stina har kämpat för det här. Jag är en jättestolt pappa, absolut. Det är OS vart fjärde år och du ska lyckas på just den dagen. Allting måste klaffa, säger Richard Nilsson omtumlad. 

– Jag vet inte riktigt hur jag ska fira, men jag ska åka ner till ett gäng vänner som bor vid havet här i Pyeongchang. Sedan får vi se vad som händer. 

 

LÄS MER: Längdskidor i OS – program med tider och datum

Mamman sprang rakt ut

Men även hemma i Malung blev det en magisk stund när Stina Nilsson vid lunchtid svensk tid tog OS-guld.

Mamma Karin satt hemma framför tv:n och såg loppet, och när dottern Stina passerade mållinjen först av alla sprang hon rakt ut i trädgården.

– Jag hissade flaggan direkt, säger Karin Nilsson när SportExpressen når henne minuter efter målgången.

– Det är helt otroligt, jag har svårt att sätta ord på det. Stina har tagit OS-guld. 

När flaggan var hissade kom Stinas syster Malin springandes från sitt hem en bit bort. 

– Vi ska fira tillsammans nu, jag och Stinas systrar Malin och Hanna, säger mamma Karin som anade att Stina var på väg mot guld redan tidigt i finalpasset. 

– Jag såg att hon hade ett leende på läpparna redan i kvartsfinalen, och då tänkte jag att nu känns det nog bra. Jag såg det på ansiktsuttrycket, men sedan vet man ju aldrig. Vad som helst kan hända i sprint. 

När pratade du med Stina senaste?

– Hon ringde i går förmiddags, men då pratade vi inte så mycket skidor. Och det gör vi sällan. Stina pratar så mycket skidor med alla andra så när vi hörs handlar det mest om att försäkra oss om allt är bra och att alla mår bra. 

Stina Nilsson har två äldre systrar, Malin och Hanna. 

Först på plats var hemma hos mamma Karin vara Hanna.

– Just nu gråter jag bara, det är så himla kul. Jag har svårt att veta vad jag ska säga just nu, jag är bara chockad och väldigt, väldigt glad, säger Hanna Nilsson.

Pappan: "Hon har sådana prestationskrav"

Pappa Richard Nilsson som såg sin dotter ta OS-guld på plats i Pyeonchang berättar om hur Stina förberett sig den sista tiden.

– Stina går in i sin bubbla och bara kör sen, säger Richard Nilsson och berättar hur han och mamma Karin har hjälpt dottern Stina att hitta rätt mentalt. 

– Hon har alltid haft sådana prestationskrav på sig, Stina har alltid velat att det ska gå bra, och det är något man måste jobba med i mental träning och vi har hjälpt henne att hitta dit, säger Richard Nilsson. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag