Wolfgang Pichler. Foto: MICHAEL KAPPELER / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPAWolfgang Pichler. Foto: MICHAEL KAPPELER / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Wolfgang Pichler. Foto: MICHAEL KAPPELER / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Sebastian Samuelsson. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNSebastian Samuelsson. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sebastian Samuelsson. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Intern kritik efter svenskens utspel

Publicerad

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Wolfgang Pichler hade köpt alkohol för att fira silvermedaljören Sebastian Samuelsson. 

Nu får han en reprimand från SOK-chefen Peter Reinebo. 

– Vi har nolltolerans, säger Reinebo. 

Det var i Kanal 5:s sändning efter Sebastian Samuelssons skrällsilver i jaktstarten som Wolfgang Pichler stod för det uppmärksammade utspelet. 

– Jag köpte alkohol i morse och tänkte: "kanske har vi något att fira", sa Pichler. 

– Jag är verkligen glad men det är klart, OS fortsätter. Vi behöver hålla oss lugna med fötterna på jorden. Vi kan dricka lite alkohol i dag.

Men det kunde de inte alls. I alla fall inte i OS-byn, menar SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo. 

– Vi har nolltolerans i OS-byn, alla har inte fattat det. Det är inte alltid samma det man säger och det man gör, säger Reinebo. 

LÄS MER: Skidskytte under OS- program med tider och datum

"Olämpligt att han talar om det"

 – Jag förstår att Wolfgang är glad. Men vi har nolltolerans, det är en viktig signal. I OS-byn, i OS-arenor, där är det nolltolerans, vi har varit tydliga med det inför de här spelen. Vi pratar om föredömen och sunt förnuft. Det är olämpligt att han talar om det, onödigt att han konsumerar det, onödigt att köpa det - om han har gjort det.

Dracks det något då? 

– Det tror jag inte. 

Ni skickar inte hem honom?

 – Inte ännu. 

"Ett dåligt skämt"

Enligt Reinebo är SOK:s regler stenhårda: alkohol ska inte förtäras av OS-deltagare på officiella OS-områden. 

– Jag uppfattar det som att han skojade, det var ett dåligt skämt, säger han. 

– Jag gillar inte omklädningsrumsbilderna där det är champagne och könsdiskriminering. Man kan kramas och vara glada, sen kan man festa på egen hand. Det här är föredömen.

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag