Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken: "De har alla blivit lurade"

Julia Belorukova, tävlandes för OAR, tog brons i sprinten. Stina Nilsson vann guld före norskan Maiken Caspersen Falla.Foto: SVEN LINDWALL
Alex Harvey, Kanada.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

OS är över och för de svenska längdåkarna blev det ett succéspel. 

Men nu talas det om att vissa stjärnor kan bli fråntagna sina medaljer. 

– Alla borde känna sig lurade, säger skidtränaren Jack Sasseville till kanadensiska tv-kanalen CBC.  

De ryska idrottarnas närvaro i OS blev, som väntat, ett ständigt diskussionsämne före och under spelen. Många tyckte att IOK gjorde det lätt för sig när de tillät ryska utövare utan dopinghistorik att tävla under namnet OAR (olympisk atlet från Ryssland).

Diskussion tog extra fart efter herrarnas femmil i längdskidåkningen. Suveräne finnen Ivo Niiskanen tog hem guldet, men bakom honom kom två OAR:are: Alexander Boltjunov och Andrej Larkov. 

"Jag kan inte ljuga"

Alex Harvey och Martin Johnsrud Sundby hårt om fjärdeplatsen precis bakom ryssarna. Harvey var märkbart bitter efter loppet.

– Det är ett av skälen till att det var så tufft att komma fyra, att ha två ryssar före mig. Jag kan inte ljuga, sa Harvey då. 

 

LÄS MER: Bilderna på Sundby som skapar spekulationer 

 

Harveys hjärtekross har fått flera kanadensiska röster att rasa mot att OAR överhuvudtaget fick delta i spelen.

"Har blivit lurade"

– Alla åkare som deltar i det här eller något annat längdlopp under OS borde känna sig lurade av de styrande som lät de ryska idrottarna delta. IOK, det internationella skidförbundet och idrottsdomstolen CAS borde skämmas, säger skidtränaren Jack Sasseville till kanadensiska tv-kanalen CBC.  

"Harvey kanske får den där OS-medaljen en dag om några år. Retroaktivt så klart, om och när IOK och dopingpolisen från WADA och CAS gör sitt jobb. Men var finns äran i det?", skriver CBC-krönikören Karin Larsen. 

 

LÄS MER: SVT:s ursäkt - efter att ha visat Johaug-bilder 

 

Även svenska åkare fick tampas med ryska åkare i OS-spåren. När Stina Nilsson tog guld i sprinten var det en OAR-utövare, Julia Belorukova, som fick bronset. 

Kritik från Sverige

INADO, ett kollektiv där flera nationella antidopingmyndigheter ingår, däribland Sveriges, har också riktat skarp kritik mot IOK. 

"Rena idrottare som har fått sina olympiska ögonblick stulna, om det nu skett genom att de har missat medaljer eller misslyckats med att kvala in sig till OS på grund av falska resultat som ryska idrottare uppnått, förtjänar en mer konsekvent och handgriplig reaktion. Men IOK:s beslut i frågan har visat att de rena idrottarnas intressen inte prioriteras", skriver INADO i ett uttalande enligt sajten Inside The Games.