Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyllas efter bilderna: ”Fantastisk person”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

PYEONGCHANG. Charlotte Kalla hyllas i Sydkorea innan OS-tävlingarna ens startat.

Anledningen?

En känslomässig reaktion i ett tv-inslag.

Charlotte Kalla, 30, har landat i Pyeongchang.

Tärendös stolthet gör nu sina sista förberedelser inför OS 2018 som rivstartar på lördag. Skiathlon står på schemat och Kalla är en av storfavoriterna till guldet.

Med med några få dagar kvar till start får Kalla rubriker för något helt annat i Sydkorea.

Reagerade starkt

En aktivistgrupp som kämpar för att sätta stopp för djurplågeriet av hundar och katter i Sydkorea väljer på sin Facebook-sida, med 70 000 följare, att rikta uppmärksamheten mot Charlotte Kalla.

Anledningen är ett inslag i Expressen TV, där Kalla reagerar starkt när hon får se hur djuren blir behandlade i OS-landet.

– Jag har inte alls hört talas om den här behandlingen av hundar i Sydkorea, det är hemskt. Det var inget jag visste om sedan tidigare, säger hon i tv-klippet.

Vad känner du när du ser den här filmen?

– Det är väldigt främmande och hemskt... Det här var inte alls kul att se.


LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag  

"Hon var modig"

Aktivistgruppen heter Korean Dogs och en av deras medlemmar, Sharon Fergeson, skriver på Facebook-sidan: ”Charlotte Kalla är den första OS-stjärnan som uttalat sig om det här. Hon var modig nog att se videon och uttala sig i media om det.”

Hon fortsätter:

”Charlotte, du är en fantastisk person. Lycka till, du kommer att bli en mästare i Pyeongchang. Jag och mina vänner stöttar dig till 100 procent.”

Sidan där Charlotte Kalla nu får ta emot beröm.
Foto: FACEBOOK

När SportExpressen når Sharon Fergeson berättar hon att Kallas agerande faktiskt kan göra skillnad.

– Såna här saker är det enda som kan få makthavarna att verkligen se problemet. När en idrottare som Charlotte Kalla säger någonting, och reagerar på det här sättet, då lyssnar folk. Jag är verkligen imponerad av henne, att hon tog sig tid att se videon och att hon tillät sig själv att känna den där smärtan, säger Fergeson.

– Hon är en stark kvinna, det där kräver mod. Vi är många som kommer att heja på henne efter det här.


LÄS MER: Kalla laddar för OS – i extrema förhållanden 

Hundarna blir till mat

Hundkött är en stor industri i Sydkorea. Det finns över 17 000 gårdar som varje år föder upp över 2,5 miljoner hundar, enligt Independent.

Köttet används till mat, framför allt under sommaren, men också till alternativ hälsokost. Hundkött tros ge energi, trots att ingen vetenskap stöder uppfattningen.

Förhållandena på hundköttsfarmarna har fått enorm kritik under den senaste tiden.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har också tvingats försvara sitt beslut att placera OS just i Sydkorea. "Vårt främsta uppdrag och ansvar är att garantera bästa möjliga förhållanden för idrottsutövarna. Vi har inte mandat att vidta åtgärder mot självständiga stater", skriver de i ett uttalande.


LÄS MER: Larmet inför OS – hundarna slaktas och blir till mat