Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hyllas efter bilderna: ”Fantastisk person”

Publicerad

PYEONGCHANG. Charlotte Kalla hyllas i Sydkorea innan OS-tävlingarna ens startat.

Anledningen?

En känslomässig reaktion i ett tv-inslag.

Charlotte Kalla, 30, har landat i Pyeongchang.

Tärendös stolthet gör nu sina sista förberedelser inför OS 2018 som rivstartar på lördag. Skiathlon står på schemat och Kalla är en av storfavoriterna till guldet.

Med med några få dagar kvar till start får Kalla rubriker för något helt annat i Sydkorea.

Reagerade starkt

En aktivistgrupp som kämpar för att sätta stopp för djurplågeriet av hundar och katter i Sydkorea väljer på sin Facebook-sida, med 70 000 följare, att rikta uppmärksamheten mot Charlotte Kalla.

Anledningen är ett inslag i Expressen TV, där Kalla reagerar starkt när hon får se hur djuren blir behandlade i OS-landet.

– Jag har inte alls hört talas om den här behandlingen av hundar i Sydkorea, det är hemskt. Det var inget jag visste om sedan tidigare, säger hon i tv-klippet.

Vad känner du när du ser den här filmen?

– Det är väldigt främmande och hemskt... Det här var inte alls kul att se.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag  

"Hon var modig"

Aktivistgruppen heter Korean Dogs och en av deras medlemmar, Sharon Fergeson, skriver på Facebook-sidan: ”Charlotte Kalla är den första OS-stjärnan som uttalat sig om det här. Hon var modig nog att se videon och uttala sig i media om det.”

Hon fortsätter:

”Charlotte, du är en fantastisk person. Lycka till, du kommer att bli en mästare i Pyeongchang. Jag och mina vänner stöttar dig till 100 procent.”

Sidan där Charlotte Kalla nu får ta emot beröm.Foto: FACEBOOK

När SportExpressen når Sharon Fergeson berättar hon att Kallas agerande faktiskt kan göra skillnad.

– Såna här saker är det enda som kan få makthavarna att verkligen se problemet. När en idrottare som Charlotte Kalla säger någonting, och reagerar på det här sättet, då lyssnar folk. Jag är verkligen imponerad av henne, att hon tog sig tid att se videon och att hon tillät sig själv att känna den där smärtan, säger Fergeson.

– Hon är en stark kvinna, det där kräver mod. Vi är många som kommer att heja på henne efter det här.

 

LÄS MER: Kalla laddar för OS – i extrema förhållanden 

Hundarna blir till mat

Hundkött är en stor industri i Sydkorea. Det finns över 17 000 gårdar som varje år föder upp över 2,5 miljoner hundar, enligt Independent.

Köttet används till mat, framför allt under sommaren, men också till alternativ hälsokost. Hundkött tros ge energi, trots att ingen vetenskap stöder uppfattningen.

Förhållandena på hundköttsfarmarna har fått enorm kritik under den senaste tiden.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har också tvingats försvara sitt beslut att placera OS just i Sydkorea. "Vårt främsta uppdrag och ansvar är att garantera bästa möjliga förhållanden för idrottsutövarna. Vi har inte mandat att vidta åtgärder mot självständiga stater", skriver de i ett uttalande.

 

LÄS MER: Larmet inför OS – hundarna slaktas och blir till mat 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag