Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon fick börja om helt – nu kan hon ta OS-guld

Kaetlyn Osmond.
Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: BERNAT ARMANGUE / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon liknades med Bambi på hal is och växte upp i skuggan av sin storasyster som spåddes bli konståkningsstjärna. 

Och för mindre än fyra år sedan fick hon lära sig åka skridskor igen efter en allvarlig olycka där hon bröt vadbenet på två ställen. 

I morgon kan Kaetlyn Osmond, 22 år från Kanada, ta sin första individuella OS-medalj. 

Det här skulle kunna vara historien om den lilla flickan som fick smeknamnet ”Bambi” eftersom hon ramlade så ofta på isen med sina långa smala ben. Tjejen som länge inte ens var bäst i familjen men som nu är en av världens bästa konståkerskor. 

Det skulle också kunna vara historien om stjärnan som bara några månader efter lagsilvret i OS 2014 skadade sig så svårt att hon bestämde sig för att lägga skridskorna på hyllan. Men som ändrade sig och gjort osannolik comeback. 

Kanadas guldhopp Kaetlyn Osmond, som ligger på tredje plats efter korta programmet, har tagit en minst sagt fascinerande väg till OS i Sydkorea.  

Började åka skridskor som tvååring

Men för att ta den från början. 

– Jag började åka skridskor två år gammal och gjorde min första tävling som femåring, har Kaetlyn Osmond berättat för Theglobeandmail.com. 

Hon fick tidigt smeknamnet ”Bambi” för sin oförmåga att samordna rörelser och de långa smala benen som ofta gjorde att hon ramlade på den hala isen. 

– Kaetlyn var alltid så orädd på isen. Den oräddheten ledde till en hel del stötar och blåmärken, från två års ålder, har hennes mamma Jackie berättat. 

Kaetlyn Osmond tränade tillsammans med sin storasyster Natasha, som förväntades bli familjens stjärna. Vid tio års ålder flyttade familjen till Edmonton på grund av jobb inom oljeindustrin. Där fick systrarna en ny tränare i Ravi Walia och det var han som upptäckte den yngre systerns osedvanliga talang. 

Under en tävling i Vancouver fick han se henne stå och hoppa av iver att komma ut på isen i stället för att som de andra unga konståkarna bita på naglarna av nervositet. Och väl ute på isen gjorde hon ett prickfritt program och vann. 

– Det var då jag insåg att den här tjejen är född för att tävla. Det är något du inte kan lära ut, har han sagt till sportnet.ca. 

Slutade på 13:e plats i Sotji

När Kaetlyn Osmond var 15 år tänkte tränaren tanken att hon kunde bli bäst i världen och vid 18 års ålder kvalificerade hon sig till OS. Väl där hjälpte hon Kanada till ett lagsilver men individuellt gick det helt fel och hon slutade på en 13:e plats. 

– Jag åkte mitt sämsta program för året, konstaterade hon. 

Men OS-känslan trollband henne. 

– Känslan av att vara på den olympiska isen var enastående och det var ännu mer minnesvärt på det olympiska podiet, har hon sagt till starsonice.ca. 

Samtidigt hade hon fått allt tuffare med skador. Inför OS hade hon tampats med först en stressfraktur i foten och sedan en hamstringsskada i högerbenet. Men dessa skador var ingenting mot vad som skulle komma. 

Under ett träningspass några månader efter OS tvingades hon väja för en åkare och föll så allvarligt att hon bröt vadbenet på två ställen. Kaetlyn Osmond ville inte mer. Från sjukhussängen meddelade hon sina föräldrar att hon var trött på alla skador och färdig med konståkningen. 

Och på Twitter visade hon omvärlden hur hennes ben var fixerat med en metallplatta och sju skruvar. 

– Om du vill sluta kan du göra det men konståkning har varit ditt liv. Prova att åka igen och se hur du känner, ska mamma Jackie Osmond ha sagt till sin dotter. 

"Jag var rädd för att komma ut på isen"

För att väcka minsta möjliga uppståndelse fick Kaetlyn Osmond testa åka skridskor igen klockan sju på morgonen i ett tomt West Edmonton Mall, där hennes isrink är belägen. 

– Jag var rädd för att sätta på mig mina skridskor, jag var rädd för att komma på isen, jag var rädd för att vara på isen med andra människor och tävla igen framför en folkmassa. Jag var rädd på ett sätt som jag aldrig känt förut, har hon berättat för Theglobeandmail.com. 

Hennes tränare Walia blev ett ovärderligt stöd under rehabiliteringen – samtidigt som det var känslosamt för honom. 

– Att se den här personen som bara ett halvår tidigare varit på olympiska spelen nu vara så långt ner hon kunde komma fysiskt och mentalt. Hon förlorade allt sitt självförtroende och trodde inte att hon någonsin kunde komma tillbaka. Det var en svår och känslosam tid.

Samtidigt var han bestämd på att inte låta hennes talang gå till spillo. 

– Jag behövde vara taktisk. Hon kunde göra något speciellt för sig själv, för Kanada och för sin framtid. Hon var så nära toppen. Jag sa till mig att jag var tvungen att hitta ett sätt att få henne tillbaka på isen, har Ravi Walia sagt till sportnet.ca.

Tillhör guldfavoriterna i OS

Kaetlyn Osmond: 

– Det första året jag var tillbaka på isen var för att jag inte ville göra honom besviken. Jag ville fortsätta för honom. Och det höll mig kvar i ett år innan jag äntligen kände att jag ville fortsätta för min egen skull, har hon berättat för Theglobeandmail.com.  

Nu, efter att som hon själv uttryckt det tvingats lära sig åka skridskor igen, är hon alltså en av guldfavoriterna när konståkningen avgörs i Gangneung på fredagen. 

Efter det korta programmet ligger 22-åringen från Marystown på tredje plats med 78,87 poäng, vilket är hennes bästa resultat den här säsongen. Alina Zagitova leder med 82,92 poäng och hennes lagkamrat Evgenia Medvedeva ligger tvåa med 81.61. 

Men Kaetlyn Osmonds resa från Bambi på hal is, genom den allvarliga skadan till de olympiska spelen är i en klass för sig. 

Och hemma i Edmonton sitter Natasha, som har slutat med konståkning för flera år sedan, och hejar fram sin lillasyster som började med konståkning för att hon gjorde det och som såg upp till henne i allt. 


MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot 


LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

LÄS MER: Alla tv-tider i OS för fredag 23 februari  

LÄS MER: Ny svensk medalj i skidskytte – efter makalös upphämtning. 

LÄS MER: Sanningen bakom Marcus Hellners avhopp. 

LÄS MER: Nya svenska slalomsuccén – guld till Myhrer.