Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Höglunds ilska mot Norge: "Sluta hyckla"

Elisabet Höglund.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Marit Björgen går i mål som tvåa i dagens skiathlon - till mästerskapet har Norge tagit med sig 6000 doser astmamedicin.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

PYEONGCHANG. NRK avslöjade nyligen att det norska längdlandslaget tar med sig 6000 doser astmamedicin till OS i Pyeongchang. 

Något som fått Elisabet Höglund att gå i taket. 

"Jag tycker att det är uppenbart att astmamediciner i dag används som dopingpreparat för att höja idrottarnas prestationer. Sluta hyckla om detta", skriver hon på sin blogg

Mycket av försnacket inför OS har handlat om doping. 

Eller snarare möjlig doping. Först kom SVT:s Uppdrag gransknings dokumentär "OS - ett orent spel" där de genom en källa fått tag på blodvärden från åkare i världscupen mellan 2001-2010. Enligt programmet var en manlig svensk åkare värden misstänkt höga. 

Kort därefter kom NRK med avslöjandet att Norge tar med sig 6000 doser astmamedicin till mästerskapet. Med i läkarväskan finns 1800 doser Symbicort, 1 200 doser Atrovent, 1 200 doser Alvesco, 360 doser Ventoline och 1 200 doser Airomir. I jämförelse tar Finland med sig totalt 600 doser till Sydkorea.

Elisabets Höglunds kritik mot Norge och Wada

Så här förklarar Mona Kjeldsberg, som är ansvarig för hälsoteamet i Norges olympiska kommitté, mängden: 

– Vi måste ha beredskap för att kunna täcka saker som kan uppstå för de 250 människorna som vi har ansvaret för under hela OS. Och det ska sägas att de allra, allra flesta av medicinerna kommer att finnas kvar när vi ska åka hem igen.

Den svenska landslagläkaren Per "Pliggen" Andersson tycker inte att mängden doser låter särskilt stor. Men tv-profilen, skidentusiasten och den tidigare elitcyklisten Elisabet Höglund reagerar kraftigt på mängden. 

"Jag säger som den polska skidstjärna Justina Kowalczyk sa för några år sen: 'Vad är det i den norska luften som gör att alla norska skidåkare får astma?' Frågan är berättigad."Höglund: "Astmamedicin används som doping"

Höglund skriver vidare: 

"Världen har sen flera år tillbaka förundrats över att norska skidåkare i så stor utsträckning använder sig av astmamediciner. Somliga kallar det helt enkelt för doping. Det gör till exempel Finland. Det kan man hålla med om", skriver hon. 

Kontroversen kring den norska användningen tog ordentlig fart när Martin Johnsrud Sundby stängdes av i två månader och fråntogs sin totala världscupstitel efter att han tagit en för stor dos astmamedicin. 

Och Höglund menar att det norska användandet av astmamedicin är just doping. 

"Den som tar astmamedicin presterar helt enkelt bättre, oavsett om man har astma eller ej. Jag tycker att det är uppenbart att astmamediciner i dag används som dopingpreparat för att höja idrottarnas prestationer. Sluta hyckla om detta. Dessutom är det en skandal att antidopingbyrån WADA tillåter långt högre doser av astmamedicin för idrottare än vad en vanlig astmasjuk människa någonsin får utskriven."