Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Historiska fiaskot – som öppnar för svenskt guld

Emma Miskew och Rachel Homan.
Foto: AARON FAVILA / AP TT NYHETSBYRÅN
Rachel Homan.
Foto: NATACHA PISARENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

PYEONGCHANG. Superskrällen som ökar chanserna för svenskt OS-guld.
Kanada är utslaget ur damcurlingen för första gången någonsin.
– Allt gick emot oss, säger Lisa Weagle.

Lag Rachel Homan var första laget någonsin på damsidan att gå obesegrat genom en mästerskapsturnering när de tog VM-guldet i curling i fjol. Nu blir de historiska igen - men inte på det sättet de hoppats. 

Lag Rachel Homan är det första OS-laget från Kanada (herr, dam, mix) att missa medalj. Det var en chockad Rachel Homan som mötte kanadensiska medier efter den sensationella förlusten med 6-5 mot Storbritannien. Man tappade segern i de två sista omgångarna. 

– Det kändes som att vi kontrollerade matchen, men vi satte inte stenarna på exakt rätt ställe i nionde och vi satte inte stenarna på exakt rätt ställe i tionde och det kostade oss dyrt. Jag besviken, men vi gav allt. Vi gav aldrig upp. Och så här är det i sport ibland, säger Homan direkt efter att hon lämnat isen.


LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

”Inte mycket att säga om det”

Det var en kortfattad Homan som såg chockad ut efter förlusten. Uttåget får nu krigsrubriker i Kanada. Homan ville inte skylla på att pressen och förväntningarna hemifrån varit för tuffa. 

– Jag har inte så mycket jag vill säga om det, säger hon.

Sveriges Anna Hasselborg blev förvånad när hon fick beskedet. 

– Väldigt överraskande naturligtvis. De är regerande världsmästare men det här är det starkaste startfältet någonsin, säger hon. 

– Pressen är stor på oss, men pressen är ännu större på dem. säger Hasselborg


LÄS MER: Curling under OS – program med tider och datum.

Hyllar svenska OS-laget

Homans lagkamrat Lisa Weagle i Kanadas lag menar att de hade tuffare motstånd än Sverige och andra lag. 

– Alla lag är extra taggade och storspelar mot oss för att vi är regerande världsmästare. Samtidigt var det här en turnering då vi aldrig hade marginalerna på vår sida, säger hon.

Weagle kände inte att hemmanationens förväntningar påverkade dem. De undvek medvetet sociala medier för att slippa dras med i curlinghysterin där hemma. 

– Jag tror inte att vi tyckte det här var annorlunda än ett VM. I VM  förra året så spelade vi ganska likt hur vi gjorde nu. Men alla andra lag har spelat så bra mot oss och fick in så många stenar. 

Hon är imponerad av Sverige och de andra ovanför Kanada i tabellen. 

– De spelar otroligt, säger hon.


LÄS MER: Här är hela Sveriges trupp till OS 2018. 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis