Chloe Kim tog OS-guld i halfpipe. Foto: FAZRY ISMAIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNChloe Kim tog OS-guld i halfpipe. Foto: FAZRY ISMAIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Chloe Kim tog OS-guld i halfpipe. Foto: FAZRY ISMAIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Chloe Kim tog OS-guld i halfpipe. Foto: FAZRY ISMAIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNChloe Kim tog OS-guld i halfpipe. Foto: FAZRY ISMAIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Chloe Kim tog OS-guld i halfpipe. Foto: FAZRY ISMAIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Chloe Kim tog OS-guld i halfpipe. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USAChloe Kim tog OS-guld i halfpipe. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Chloe Kim tog OS-guld i halfpipe. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA

Historiska medaljen: ”Känner mig helt yr”

Publicerad

PYEONGCHANG. Underbarnet Chloe Kim är olympisk guldmedaljör - bara 17 år gammal. 

I finalen i halfpipe dominerade den amerikanska snowboardåkaren, med rötter i Sydkorea.  

– Jag känner mig helt yr, detta är överväldigande, säger spelens yngsta kvinnliga guldmedaljör.

De senaste åren har en tonåring från Kalifornien dominerat damernas halfpipe. Chloe Kims facit är smått sensationellt. Snowboardåkaren har vunnit fyra guld på X-games och två guld i ungdoms-OS.

På tisdagen blev 17-åringen även guldmedaljör på OS i Pyeongchang. 

Efter finalen, och den överlägsna segern med 98.25 poäng, var glädjen påtaglig. Publiken var lyrisk, liksom huvudpersonen själv. 

– Jag vet inte riktigt vad som händer. Jag känner mig helt yr, detta är överväldigande, säger en chockad Chloe Kim och fortsätter:

– Hela den här upplevelsen är galen. Detta är den bästa utgången jag hade kunnat önska mig, det har varit en så lång resa. 

Rötter i Korea

Chloe Kim föddes i USA av koreanska föräldrar. Och det var hennes pappa Jong Jin som fick henne att börja åka snowboard redan som fyraåring. 

Nu står hon med guldmedaljen runt halsen och lyssnar på den amerikanska nationalsången på plats i föräldrarnas hemland. 

– Det här är det bästa scenariot någonsin. Jag är så tacksam över att få representera USA i landet där min familj kommer ifrån. Det är en väldigt fin välsignelse, säger Chloe Kim.

Pressen var dock påtaglig inför finalen. Då valde Kim att Twittra för att lugna nerverna. – Jag har varit mycket på sociala medier för att koppla bort tankarna. Och jag kommer göra likadant under dopingen eftersom jag blir nervös när en främling tittar på mig när jag går till toaletten, säger hon. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

Ned till den kinesiska silvermedaljören Jiaya Lius skilde det nästan tio poäng. Liu fick   89.75 poäng för sitt bästa åk medan amerikanskan Arielle Gold vann brons.  

Ville inte åka snowboard

Nu hoppas Chloe Kim, som vann sitt första guld på X-Games vid 14 års ålder, inspirera en ny generation snowboardåkare. 

– Jag hade turen att hitta min passion och sporten som gett mig så mycket glädje i tidig ålder. Om du är ung, eller till och med gammal, om du hittar något som du verkligen vill testa så ge det en chans. Det jag har lärt mig är att ge allting en chans, säger Kim som till en början ska ha varit skeptisk när hennes pappa drog med henne till backen. 

– Att testa och inte ångra någonting är den bästa vägen framåt, säger 17-åringen från Kalifornien. 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag