Per Elofsson. Foto: SVEN LINDWALLPer Elofsson. Foto: SVEN LINDWALL
Per Elofsson. Foto: SVEN LINDWALL
Robert Perlskog. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNRobert Perlskog. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Robert Perlskog. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Per Elofsson i Kanal 5:s sändning.Per Elofsson i Kanal 5:s sändning.
Per Elofsson i Kanal 5:s sändning.

Hårda OS-kritiken: ”Redan ett fiasko”

Publicerad

PYEONGCHANG. Tävling efter tävling ställs in på grund av kraftiga vindar.

Nu får arrangören av vinter-OS stenhård kritik för de blåsiga omständigheterna. 

"Pyeongchang-OS är redan ett fiasko", skriver TV2:s krönikör Per Angell Berntsen.

Det blåser snålt i Pyeongchang.

Under onsdagen skickades ett nödlarm ut i samtliga mobiler i området om "kraftig blåst". Timmarna senare evakuerades människor från kuststaden Gangneung, där hockeyn, konståkning, curling och skridsko avgörs.

Flera människor har också ha förts till sjukhus för ögonskador efter att ha fått sand och skräp som virvlat upp från marken i ögonen.

Som en följd har en rad tävlingar återigen ställts in.

Damernas slopestylekval i snowboard har redan ställts in. Herrarnas störtlopp har skjutits upp, liksom damernas slalom och storslalom. Och under onsdagen ställdes även damernas skidskytte in, för att avgöras på torsdag.

– Det är många som förbereder sig just för den här dagen, och att få det uppskjutet är inte alls bra. Det ställer till det för de aktiva, säger experten Per Elofsson i Kanal 5.

Kritik mot OS-arrangören efter väderkaos

Men än mer kritiska röster höjs nu om att de olympiska spelen är ett misslyckande.

"OS i Pyeongchang är redan ett fiasko för den internationella olympiska kommittén (IOK)", skriver TV2:s krönikör Per Angell Berntsen.

"Den första veckan har varit präglad av iskall vind, tomma arenor och en atmosfär utan idrottskultur och stämning", fortsätter han och tillägger: 

"Det är inte OS-arrangörens fel att det är dåligt väder. Poängen är att IOK aldrig borde ha lagt spelen här. Alla som har varit här har upplevt extremvädret förut". 

VG:s Leif Welhaven stämmer in:

"Den här vindparodin överskuggar det mesta av alla idrottsglädje. Den genomträngande vinden har redan varit en snackis sedan OS började... För tillfället blåser OS-entusiasmen bort. Sekundmeter för sekundmeter", skriver han.

Kommentatorn Robert Perlskog är kritisk:

"Fiasko för dom alpina tävlingarna i OS. Inte ens slalom gick att köra. Hopplöst för dom aktiva som laddat och för nattugglor och TV-bolag", skriver han. 

Enligt SOK:s meteorolog Thomas Mårtensson kommer läget att förbättras under torsdagen, och fler tävlingar kommer att kunna genomföras. 

– Det kommer lösa sig till i morgon. Det här är enligt prognoserna, det stämmer ganska bra att det skulle blåsa mycket i dag. Det kommer inte blåsa på det här sättet i morgon. För i dag är det väldigt, väldigt blåsigt, säger han. 

 

https://twitter.com/robertperlskog/status/963701088556912640

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

LÄS MER: Alla tv-tider i dag, onsdag 14 februari 

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Väderkaoset i OS – parken evakueras 

LÄS MER: Fylleskandal skakar Norge – ledare skickas hem 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag